Grikiai – ne tik skanu, bet ir sveika

Grikiai – tai kupinos maistinių medžiagų, neturinčios gliuteno (glitino) sėklos, kurios jau daug šimtmečių yra plačiai vartojamos Azijos šalyse – o šiomis dienomis tampa itin populiarios ir visame pasaulyje, kadangi yra labai naudingos žmogaus organizmui.

Grikiuose yra daug baltymų, vitimanų, mineralų, amino rūgščių, skaidulinių medžiagų ir antioksidantų, tokių kaip rutinas, taninas, katechinas, kurie dažnai vadinami „supermaistu“. Jie gali palaikyti gerą širdies veiklą, taip pat padeda išvengti cukrinio diabeto ir virškinimo sutrikimų.

Grikių maistinė vertė

Viename puodelyje virtų grikių yra:
155 kalorijos
6g baltymų
1g riebalų
33g angliavandenių
5g ląstelienos
1,5g cukraus
86mg mangano
86mg magnio
118mg fosforo
6mg niacino
1mb cinko
34mg geležies
0,13mg vitamino B6
24mg folio rūgšties
0,6mg pantoteno rūgšties

Grikių nauda organizmui

  1. Pagerina širdies veiklą, mažinant cholesterolio kiekį ir kraujo spaudimą.
    Klinikinių tyrimų duomenys rodo, kad grikiai gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir padėti užkirsti kelią širdies ligoms. Grikių vartojimas yra susijęs su mažesniu blogojo ir didesniu gerojo cholesterolio lygiu kraujyje.
    Rutinas (augalinės kilmės medžiaga, randama grikiuose) yra svarbus antioksidantas širdies ir kraujagyslių veiklai. Jis palaiko kraujotakos sistemą ir padeda kovoti su aukštu kraujo spaudimu bei dideliu cholesterolio kiekiu.
  2. Turi su ligomis kovojančių antioksidantų.
    Grikiuose yra apsauginių fenolio junginių ir antioksidantų, kurie gali padėti kovoti su vėžiu ar širdies ligų formavimusi, be to padeda smegenims, kepenims ir virškinamajam traktui. Antioksidantai, įskaitant ir flavonoidus, randami grikių sėklose bei miltuose.
  3. Suteikia puikiai vrškinamų baltymų.
    Grikiai yra puikus, augalinių baltymų šaltinis, kuris dar taip pat turi ir dvylika amino rūgščių, kurios palaiko energiją, augimą ir raumenų sintezę. Iš tiesų, grikiai turi daugiau baltymų, nei ryžiai, kviečiai ar kukurūzai. Grikiuose yra maždaug 11-14 gramų baltymų (100g grikių).
  4. Didelis ląstelienos kiekis, kuris padeda pagerinti virškinimą.
    Grikiuose yra maždaug 6 gramai skaidulinių medžiagų kiekviename puodelyje, o tai padeda greitai pasisotinti bei pagreitina maisto judėjimą virškinamuoju traktu. Grikiai netgi gali apsaugoti virškinimo organus nuo vėžio, infekcijų ir kitų neigiamų padarinių, nesukeldami oksidacinio streso virškinamajam traktui.


  5. Gali padėti išvengti cukrinio diabeto.
    Palyginti su daugeliu kitų angliavandenių ir grūdų, grikiai turi mažą glikemijos indeksą (GI). Grikiuose esantys kompleksiniai angliavandeniai yra lėtai absorbuojami į kraujotaką, todėl padeda daug ilgiau jausti sotumo jausmą. Tai padeda kovoti su cukraus disbalansu kraujyje, kuris gali sukelti uždegimą, nuovargį ar net diabetą arba metabolinį sindromą.

    Tyrimais nustatyta, kad kai cukriniu diabetu sergantys pacientai vartojo grikius, po dviejų mėnesių cukraus kiekis jų kraujyje sumažėjo, kaip ir atsparumas insulinui, be jokių vaistų.

  6. Sudėtyje nėra glitimo ir alergenų.
    Grikiai, savo skoniu, išvaizda, dydžiu ir tekstūra, yra panašūs į miežius, tačiau grikiuose visiškai nėra gliuteno. Todėl jie yra saugūs visiems.
    Atminkite, kad grikiai yra net ne grūdai, o sėklos.
  7. Suteikia svarbių vitaminų ir mineralų.
    Grikių kruopos ir miltai yra puikus energijos šaltinis, turintis B grupės vitaminų ir mineralų, įskaitant manganą, magnį, cinką, geležį ir folio rūgštį. Grikių suteikiamas magnis gali padėti pagerinti virškinimą, raumenų augimą ir atsigavimą, bei apsaugą nuo streso sukeliamų neigiamų padarinių organizmui. O B grupės vitaminai, kaip ir paminėti mineralai, padeda palaikyti sveiką kraujagyslių funkciją, taip pat jie reikalingi neuromeidatorių signalų siuntimui į smegenis, kovojant su depresija, nerimu bei galvos skausmu.