Visi dažnai naudojame grikius, kaip ypatingai vertingą maistinį produktą. Grikiai turi daugiau baltymų nei ryžiai, kviečiai ar kukurūzai, taip pat turi didelį kiekį amino rūgščių: lizino ir arginino skirtingai nei kitos grūdinės kultūros. Grikiai neturi savo sudėtyje gliuteno, todėl tai tinkamas produktas sergantiems celiakija. Juose gausu vitaminų ir mineralų, taip pat bioflavanoidų, kurių didžiausią dalį sudaro rutinas. Grikių kruopose taip pat yra krakmolo, cukraus, organinių rugščių, aliejaus.
Visos grikyje esančios maistingosios medžiagos į žmogaus organizmą įsisavinamos greitai ir lengvai, todėl nepaisant jų aukšto kaloringumo, grikiai dažnai įtraukiami į dietas, nes juose esančios medžiagos padeda normalizuoti medžiagų apykaitą. Grikiai teigiamai veikia kepenis, juos patartina vartoti žmonėms, kurių kraujyje padidėjęs cholesterolio kiekis, nes grikiuose esantis šarmas neutralizuoja blogojo cholesterolio veiklą kraujyje.
Bet ar žinojote, jog grikių rūšių daugiau nei 20 ir jų maistinė vertė labai skiriasi? Viena iš svarbių grikio sudedamųjų dalių, kuri leidžia palyginti grikio maistinę vertę yra rutinio kiekis. Palyginkime mums puikiai pažįstamą sėjamąjį grikį ir Azijos šalyse labai vertinamą ne tik maistui bet ir plačiai medicinoje naudojamą totorinį grikį.

Sėjamasis grikis
(Fagopyrum esculentum)
Mums puikiai pažįstama Lietuvoje ir kaimyninėse Europos šalyse plačiai auginama ir vartojama grikių rūšis.
Rutino kiekis sausoje masėje 0.02-0.04%

Totorinis grikis
(Fagopyrum tataricum)
Azijos aukštikalnėse auginama grikių rūšis išsiskirianti savo maistine verte.
Rutino kiekis sausoje masėje 1.67-2.04%.
Tai 50-100 kartų daugiau nei sėjamajame grikyje.

Juodasis totorinis grikis auga aukštai kalnuose, apie 2600 metrų virš jūros lygio. Sunokę grikiai juodos spalvos. Luobelės atskyrimas labai sudėtingas. Grūdas mažas ir augalo produktyvumas labai mažas, tačiau tai leidžia sukaupti didžiausią maistinę vertę.

Geltonasis totorinis grikis auginamas aukštai kalnuose, tačiau kiek žemesniame aukštyje, apie 2200 metrai virš jūros lygio. Luobelės atskyrimas sudėtingas. Grūdas kiek didesnis, tačiau produktyvumas mažas, o maistinė vertė šiek tiem mažesnė nei juodojo totorinio grikio.

Išvestinės totorinių grikių rušys. Jų išvaizda ir dydis gerokai skiriasi nuo juodojo ir geltonojo totorinio grikio. Grikiai kiek panašesni į mums puikiai pažįstamus sėjamuosius grikius. Luobelės atskyrimas nesudėtingas, auginant gaunamas didelis produktyvumas, tačiau maža maistinė vertė.
Nuo grikių iki arbatos

Aukščiausia žaliavų kokybė suderinta su moderniausiomis technologijomis leis ne tik mėgautis išskirtiniu skoniu, bet ir pasisavinti visas reikiamas maistines medžiagas.
Grikių arbatos privalumai
Grikių sudėtyje nėra tokių medžiagų kaip: teofilinio, kofeino ar kitų energizuojančių medžiagų – todėl tai puikus pasirinkimas prieš miegą. Kadangi arbata yra pagaminta visiškai iš natūralių medžiagų, nenaudojant jokių priedų ir sudėtyje neturinti žalingų medžiagų – ji tiks bet kurio amžiaus šeimos nariui.
Bioflavanoidas rutinas:
– padeda mažinti cukraus kiekį kraujyje ir stiprina kapiliarus, mažina kraujagyslių sienelių pralaidumą;
Magnis:
– mažina kraujo spaudimą;
Natūralus organinis selenas:
– teigiama, kad turi priešvėžinį poveikį;
Bioflavanoidas rutinas ir fagopirinas:
– mažina cholesterolio kiekį kraujyje;
Amylopectinas:
– neutralizuoja skandžio rūgštis;
Maistinės skaidulos:
– detoksikuoja;
Cinamono rūgštis:
– puikiai veikia odą;
Norėdami gauti 100% maistinių medžiagų iš arbatos – valgykite puodelyje likusius arbatos grūdelius ar kitaip naudokite juos savo virtuvėje.
Kaip atskirti aukštos kokybės grikių arbatą?
Apžiūrėkite: Išberkite arbatos turinį ant balto lygaus paviršiaus. Aukštos kokybės totorinių grikių arbata bus rudai geltona, tuo tarpu prastesnsės kokybės arbata visada bus silpnai geltona.
Pauostykite: Aukštos kokybės totorinių grikių arbata visada turi stiprų grūdų kvapą, tuo tarpu prastenės kokybės arbata neturės jokio kvapo arba jausis kitas neaiškus kvapas.
Ragaukite: užpylus karštu vandeniu ir palaukus kelias minutes turi būti kuo mažiau plaukiojančių dalelių. Nebijokite ir stipriai pamaišykite įsitikinti, kad pasirinktos arbatos kokybė tikrai gera. Stipriai pamaišius ar papurčius prastos kokybės arbatoje dalelės suirs ir arbata labai ilga laika liks neskaidri su daug mažų plaukiojančių daleliu. Be to, užpylus karštu vandeniu ir palaukus kelias minutes kokybiška arbata bus skaidri ir šviesiai geltona, o gerdami jausite malonų kepintų grūdų skonį su švelniu kartumo prieskoniu.
Teksto komentarai