Sveika

Ar sveika gerti pomidorų sultis?

Pomidorų sultys yra labai populiarus gėrimas visame pasaulyje, jose yra daug vitaminų, mineralų ir stiprių antioksidantų.
Pomidorų sultyse ypač gausu likopeno – galingo antioksidanto, kuris itin naudingas sveikatai.

Tačiau kai kurie žmonės mano, kad pomidorų sultys nėra tokios naudingos kaip patys pomidorai, dėl didelio pridėtinio natrio kiekio.
Šiame straipsnyje aptarsime galimus pomidorų sulčių pliusus ir minusus.

Pomidorų sulčių maistinė vertė

Pomidorų sultys yra gėrimas, gaminamas iš šviežių pomidorų. Tačiau gana dažnai jos nebūna „grynos“ – maišomos su kitų daržovių sultimis (salierų, morkų, burokėlių).
Viename puodelyje (240 ml) 100% konservuotų pomidorų sulčių yra:

Medžiaga Kiekis
Kalorijos 41 kcal
Baltymai 2 g
Maistinės skaidulos 2 g
Vitaminas A 22% RDN
Vitaminas C 74% RDN
Vitaminas K 7% RDN
Tiaminas (vitaminas B1) 8% RDN
Niacinas (vitaminas B3) 8% RDN
Piridoksinas (vitaminas B6) 13% RDN
Folatas (vitaminas B9) 12% RDN
Magnis 7% RDN
Kalis 16% RDN
Varis 7% RDN
Manganas 9% RDN

*RDN – rekomenduojama dienos norma

Kaip matome, pomidorų sultys yra labai maistingos ir turi daugelį svarbių vitaminų bei mineralų – išgėrus 1 stiklinę pomidorų sulčių (240 ml) gaunama beveik visa rekomenduojama vitamino C dienos norma ir 22% vitamino A (alfa ir beta karotinoidų pavidalu).
Karotinoidai yra pigmentai, kurie organizme paverčiami vitaminu A. Šis vitaminas yra būtinas sveikam regėjimo ir audinių palaikymui.

Karotinoidai ne tik paverčiami vitaminu A, bet ir veikia kaip stiprūs antioksidantai, apsaugantys ląsteles nuo pažeidimų, kuriuos sukelia nestabilios molekulės, vadinamos laisvaisiais radikalais.
Laisvųjų radikalų pažeidimas yra susijęs su lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip širdies ligos, ir manoma, kad daro įtaka senėjimo procesui.

Pomidorų sultyse yra magnio ir kalio – mineralų, kurie yra svarbūs gerai širdies būklei.
Be to, pomidorų sultys yra puikus vitamino B, įskaitant folio rūgštį ir vitaminą B6, šaltinis, kurie yra svarbūs metabolizmui ir daugeliui kitų organizmo funkcijų.

Geras antioksidantų šaltinis

Pomidorų sultys yra puikus galingų antioksidantų šaltinis, susijęs su didelia nauda sveikatai.
Iš tikrųjų, daugiau kaip 80% likopeno yra gaunama iš pomidorų ir tokių produktų kaip pomidorų sultys.
Likopenas apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažeidimų, taip sumažindamas organizmo uždegimą.
Daugelis tyrimų parodė, kad likopeno turintis pomidorų sulčių gėrimas turi teigiamą poveikį sveikatai, ypač mažinant uždegimą.

Pavyzdžiui, dviejų mėnesių tyrime, kuriame dalyvavo 30 moterų, nustatyta, kad tos moterys, kurios kasdien gėrė 1,2 puodelio (280 ml) pomidorų sulčių, kurių sudėtyje yra 32,5 mg likopeno, reikšmingai sumažino uždegiminių baltymų, vadinamų adipokinais, kiekį kraujyje.
Be to, šioms moterims padidėjo likopeno kiekis ir žymiai sumažėjo cholesterolio kiekis kraujyje.

Kitas tyrimas, kuriame dalyvavo 106 antsvorio turinčios moterys, parodė, kad kasdien išgeriant 1,4 puodelio (330 ml) pomidorų sulčių, po 20 dienų gerokai sumažėjo uždegiminiai požymiai, pvz., Interleukinas 8 (IL-8) ir auglio nekrozės faktorius alfa (TNF-α), lyginant su kontroline grupe.

Be likopeno, pomidorų sultys taip pat yra puikus vitamino C ir beta karotino šaltinis – du kiti antioksidantai su galingomis priešuždegiminėmis savybėmis.

Pomidorų sulčių nauda sveikatai

Tyrimai parodė, kad mityba, kurioje yra daug pomidorų ir pomidorų produktų, pavyzdžiui, pomidorų sultys, gali sumažinti tam tikrų lėtinių ligų riziką.

Gali sumažinti širdies ligų riziką

Pomidorai jau seniai susiję su geresne širdies sveikatos būkle.
Juose yra stiprių antioksidantų, tokių kaip likopenas ir beta karotinas, kurie padeda sumažinti širdies ligų rizikos veiksnius, pvz., aukštą kraujo spaudimą, aukštą cholesterolio kiekį kraujyje ir riebalų kaupimąsi arterijose (aterosklerozė).

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad per parą suvartojant 25 mg pomidoruose randamo likopeno, maždaug 10% sumažinamas „blogojo“ cholesterolio kiekis ir žymiai sumažinamas kraujo spaudimas.
(1 puodelyje (240 ml) pomidorų sulčių yra apie 22 mg likopeno)

Gali apsaugoti nuo tam tikrų vėžio formų

Nustatyta, kad dėl daugelio naudingų maistinių medžiagų ir antioksidantų, pomidorų sultys turi priešvėžinį poveikį.

24 tyrimai, kuriuose buvo tiriama didelis pomidorų ir pomidorų produktų suvartojimas, parodė, kad vartojant pomidorus gerokai sumažinama prostatos vėžio rizika.
Iš pomidorų produktų gautas likopeno ekstraktas slopina prostatos vėžio ląstelių augimą ir netgi sukėlia apoptozę arba vėžinių ląstelių mirtį.

Tyrimai su gyvūnais taip pat pastebi, kad pomidorų produktai gali apsaugoti nuo odos vėžio.
Pelėms, kurios buvo šeriamos raudonais pomidorų milteliais 35 savaites, atsirado žymiai mažiau odos vėžio vystymosi po to, kai jos buvo veikiamos UV spinduliais.

Nors šie rezultatai yra daug žadantys, tačiau reikia daugiau tyrimų, kad suprastume, kaip pomidorai ir tokie produktai, kaip pomidorų sultys, gali paveikti vėžio vystymąsi žmonėms.

Pomidorų sulčių trūkumai

Pomidorų sultys yra labai maistingos ir gali suteikti didelią naudą sveikatai, tačiau jos turi ir tam tikrų trūkumų. Didžiausias pomidorų sulčių trūkumas yra tas, kad dauguma rūšių sulčių turi pridėtinio natrio, daugelio pomidorų sulčių produktų sudėtyje yra druskos.

O mityba, kurios sudėtyje yra daug natrio, gali būti problemiška, ypač žmonėms, kurie yra jautrūs druskai.
Be to, tyrimai rodo, kad didelis natrio kiekis gali prisidėti prie aukšto kraujo spaudimo.

Kitas pomidorų sulčių trūkumas yra tas, kad jose yra mažiau maistinių skaidulų nei pačiuose pomidoruose.
Tačiau, pomidorų sultys turi daugiau maistinių skaidulių nei kitos vaisių sultys, pvz., obuolių ar apelsinų sultys be minkštimo.

Atkreipkite dėmesį, kad daugelis pomidorų gėrimų turi ir kitų vaisių, kurie gali padidinti kalorijų ir cukraus kiekį. Kai kuriose pomidorų sultyse gali būti net pridėtinio cukraus.
Ieškodami sveiko varianto, pasirinkite 100% pomidorų sultis, į kurias nepridėta druskos ar cukraus.

Pomidorų sulčių nepatartina gerti žmonėms sergantiems gastroezofaginio refliukso liga, nes šios sultys gali pabloginti simptomus.

Ar turėtumėte gerti pomidorų sultis?

Pomidorų sultys gali būti naudingas pasirinkimas daugeliui žmonių.

Daug maistinių medžiagų turinčios pomidorų sultys puikiai tinka tiems, kuriems reikia didesnio kiekio maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vyresnio amžiaus žmonėms ir rūkantiems.
Žmonėms, rūkantiems cigaretes, reikia daugiau vitamino C nei tiems, kurie to nedaro. Kadangi pomidorų sultyse yra ypač daug citamino C, tai gali būti protingas pasirinkimas, jei rūkote.

Daugelis vyresnio amžiaus žmonių turi įvairių virškinimo problemų ir linkę valgyti mažiau maistingų maisto produktų. Pomidorų sultys gali būti geras ir skanus būdas padėti gauti reikalingas maistines medžiagas.

Taigi, gerti 100% pomidorų sultis, be pridėtinės druskos ar cukraus, yra puikus būdas padidinti savo maistinių medžiagų kiekį organizme.

Apie autorių

Liepa Gradauskaitė

Liepa Gradauskaitė

Manęs dažnai klausia: "Liepa, ar sunku gyventi sveikai?" Atsakau, kad kartais sunku pradėti gyventi sveikiau kuomet turime daug nenaudingų įpročių. Tačiau pradėjus domėtis ir supratus, kad sveikas gyvenimas nėra vien tik draudimai ir apribojimai, bet ir pažinimas, sąmoningumo ugdymas - viskas pasidaro elementaru.

Teksto komentarai

Komentuoti