Sveika

Kmynų arbata

Kmynų arbataKmynų arbata

Kmynas – vertingas, vienas seniausiai žinomų, sėklinis augalas, killęs iš senovės Egipto.
Jis yra vienas iš populiariausių prieskonių Indijoje, vidurio rytuose ir Meksikoje.
Be kulinarinio naudojimo, kmynai taip pat yra labai vertinami dėl savo naudos mūsų sveikatai.

Jau minėjome kmynus tekste apie arbatas nuo viduriavimo.

Štai keletas kmynų arbatos savybių:

  • Pagerina atsikosėjimą
  • Dėl savo antiseptinių savybių padeda gydyti įvairius kvėpavimo takų sutrikimus (pvz.: sinusitas, bronchitas, pneumonija, peršalimas)
  • Viena iš geriausių priemonių namuose nuo ūmaus pilvo skausmo ir diegimo, ypač vaikams
  • Gerina darbingumą
  • Tinkama besigydant šlapimo takų infekcijas
  • Kmynuose gausu geležies, todėl padeda palaikyti feritino lygį, tinka sergant anemija (mažakraujyste)
  • Kmynų arbata yra puikus gaivinamasis gėrimas, mažina nuovargį
  • Palengvina vidurių pūtimą, pykinimą, viduriavimą (kietina vidurius), virškinimą
  •  Viena iš pagrindinių kmynų arbatos gerųjų savybių yra nemigos ir kitų miego sutrikimų gydymas
  • Tinkama gerti dažnai žagsint
  • Valo toksinus iš inkstų ir šlapimo pūslės
  • Padeda burnos opos gydymui
  • Turi anti-kancerogeninių savybių, todėl tinka įvairių rušių vėžio prevencijai.
  • Kmynų arbata – naturalus diuretikas (stimuliuoja vandens pasišalinimo iš organizmo procesus)



Be gydomųjų savybių, kmynų arbata taip pat palaiko jūsų bendrą sveikatą ir fizinę būklę.
Manoma, kad kmynų gerimas padidina kūno šilumą, kuri skatina medžiagų apykaitą, todėl kmynų arbata lieknejimui yra taip gerai vertinama.

Kmynai stiprina širdies raumenį bei mažina kraujo spaudimą (be to, padeda normalizuoti cholesterolio kiekį kraujyje). Manoma, jog kmynai taip pat padeda išvengti arterijų standėjimo. Todėl kmynų arbatos teigiamas poveikis širdžiai bei kraujotakos sistemai yra akivaizdus.

Taigi, jūs gaunate tam tikrų privalumų, susijusių su greitu metabolizmu, pvz. svorio metimu ir geru virškinimu.
Kmynų arbata taip pat skatina atliekų šalinimą iš organizmo. Reguliariai vartojant stiprina imuninę sistemą.kmynu arbata kaip virti

Kaip pasidaryti kmynų arbatą:

Paimkite vieną šaukštelis kmynų sėklų ir vieną puodelį filtruoto vandens.
Pašildykite mišinį iki vanduo užvirs. Sumažinę ugnį palaikykite apie 2-3 minutes.
Nuimkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palaikykite apie 10 minučių.
Kmynų arbata yra paruošta gerti.
Taip pat galite pridėti žiupsnelį druskos ir šaukštelį kalendros lapų sulčių, skoniui sustiprinti.
Gerti 2 – 3 kartus per dieną

Kmynų arbata

Kmynai turi gilias tradicijas viso pasaulio, tiek rytų tiek ir vakarų kultūrose. Todėl ne nuostabu, kad ir kmynų arbata yra ne mažiau vertinama visame pasaulyje. Ieškantys daugiau informacijos apie kmynus dažnai klausia kaip jie vadinasi angliškai. Pavadinimai dažnai painiojami su kuminu kuris yra gana panašiai atrodantis prieskoninis augalas, tačiau visiškai skiriasi nuo kmynų. Todėl tiems, kuriems nesiseka rasti tikslios informajos atsakome: Kmynai AngliškaiCaraway (mokslinis pavadinimas: Carum carvi) Kmynai rusiškaiтмин.

Botanine prasme kmynas priklauso tai pačiai augalų šeimai kaip ir salierai, petražolės, kalendra, krapas, anyžis, kuminas, pankoliai, pastarnokai ir dar keli mažiau populiarūs augalai. Kaip matote didelė dalis kmynų giminaičių yra ne mažiau žinomos bei vertinamos jūsų virtuvės žvaigžės.




Mums itin gerą įspūdį paliko keletas knygų nagrinėjančių kmynų naudą. Iš ėsmės, didžioji čia pateikiamos informacijos apie kmynus remiasi būtent šiais moksliniais leidiniais.

KNYGA “Vaistažolės ir fitofarmaciniai preparatai: Praktikos vadovas moksliniu pagrindu”
(Knyga išleista 2004 metais)

KNYGA “Gydomosios arbatos: kaip paruošti ir naudoti arbatas, kad padidintumėte savo sveikatą”
(Knyga išleista 2000 metais)

Teigiamą kmynų arbatos poveikį lemia būtent daugybė šiose sėklose esančių itin naudingų medžiagų. Tarp jų tokie mikroelementai kaip kalcis, kelis, geležis bei fosforas yra būtini visų ogranizmo

Plikyta kmynų arbatasistemų funkcionavimui. Štai kalcis naudingas kaulams bei smegenims, geležis reikalingas kraujotakos sistemai bei kraujagyslėms, o fosforas prisideda prie organizme gaminamų fermentų aktyvumo.

Be to, ši vaistinė arbata turtinga vitaminais B, E kurie svarbūs raumenų vystymuisi ir nervų sistemos darbui. Vitaminas K taip pat prisideda prie kraujotakos sistemos vei fermentų darbo.

Todėl tai ne tik nuostabaus, išskirtinio aromato gėrimas, bet ir nauda visam tavo kūnui. Šią arbatą turėtum gerti profilaktiškai nuo įvairių lygų arba esant tam tikriems susirgimams.

Yra žinoma, jog kmynai puikiai padeda esant peršalimo simptomams, nes ne tik veikia priešuždegimiškai, bet ir lengvina atsikosėjimą, veikia kaip antipirètikai (mažina karščiavimą).

Geriant kmynų arbatą susireguliuoja žarnyno funkcija bei mažinamas pilvo pūtimas (gydomas meteorizmas). Šis metodas yra itin populiarus mažinant pilvo skausmus vaikams, nes yra paprastas ir saugus. Prisiminkite receptus su kopūstais, bulvėmis, pupelėmis ar žirniais. Ne retai šie maisto produktai yra naudojami kartu su kmynais. Taip yra ne atsitiktinai, nes pridėjus šiek tiek kmynų anksčiau minėtų produktų savybė skatinti dujų kaupimąsi yra gerokai sumažinama.

Kmynų nauda moterims

Moterys sako, jog kmynų arbatos gerimas yra efektyvi priemonė numalšinti priešmenstruacinius skausmus. Plikyta kmynų arbata yra raminanti, todėl kamuojant pykinimui nėštumo metu dažnai yra priskiriama prie “saugių” produktų kurie nesukelia vėmimo net ir tada kuomet kitas maistas yra sunkiai pasisavinamas.

Dėl tų pačių raminančių savybių kmynus galima drąsiai gerti prieš miegą. Tai ne tik saugi, kofeino neturinti arbata, bet ir natūralus, miegą pagerinantis gėrimas.

Kmynų arbata lieknėjimui

Tiems, kurie atidžiai stebi svorį puikiu padėjėju taps arbata su kmynais. Nes kmynai normalizuoja medžiagų apykaitą, padeda pasisavinti maistą ir skatina papildomų skysčių pasišalinimą iš organizmo.




Kmynų arbatos paruošimas

Paprasčiausias kmynų arbatos paruošimo būdas yra užpilant verdančiu vandeniu. Pastebėsite, jog dalis kmynų iškyla į paviršių todėl norint to išvengti galite uždengti puodelį lėkštele. Kadangi džiovinti kmynai yra gana kieti, praeis šiek tiek laiko kol vanduo persismelks ir sudrėkins šias sėklas taip ištraukdamas arbatą. Leiskite puodeliui su užpiltais kmynais pastovėti maždaug 10-15 minučių.

Specialiai neparašėme, kiek tiksliai kmynų reikės vienam arbatos puodeliui. Taip yra dėl to, kad skirtingų gamintojų kmynų kokybė gali skirtis ir naudojant vienodą kiekį sėklų gausite skirtingus rezultatus. Mes dažniausiai naudojame gana kupiną arbatinį šauktą norint geriausiam skoniui išgauti. Kiti šaltiniai nurodo 2 – 3 arbatinius šaukštelius sausų kmynų ant vienos stiklinės vandens. Kmynų arbatą vaikams rekomenduojama šiek tiek atskiesti vandeniu.

Kmynų pirkimas arbataiKmynų arbatos nauda organizmui

Pastebėjome, jog kmynai parduodami arbatų skyriuje yra gerokai brangesni (lyginant kainą už svorį) negu kmynai parduodami prieskonių skyriuje. Taip yra dėl keleto priežasčių. Iš dalies dėl bendro arbatos kainų lygio (vartotojas yra pasiruošęs mokėti daugiau). Be to, arbatos yra pakuojamos į brangesnes pakuotes (naudojama daugiau medžiagų, įmantresnis dizainas ir tt). Ir dėl paties produkto švarumo.

Na, o prieskonių skyriuje rasite ko gero didesnį kmynų pasirinkimą nei arbatų skyriuje. Pastebėsite, kad pakuotės čia yra didesnės (daugiau gramų) tačiau paprastesnės (dažniausiai plastikiniai maišeliai) tačiau kaina už tą patį svorį gerokai mažesnė. Tačiau kodėl taip yra jeigu parduodamas tas pats natūralus, maistui skirtas produktas kurio savybės iš esmės nesiskiria?

Į šį klausimą atsakymą radome kmynų parduodamų prieskonių skyriuje aprašyme, kuriame nurodoma, jog sudėtyje gali būti salierų, garstyčių, sezamo sėklų, riešutų, pieno ir jo produktų, glitimo turinčių javų ir jų produktų ir tt.. Na iš ėsmės visa puokštė alergenų.

Ir nors nei vieno iš šių dalykų savo kmynuose neradome, puikiai suprantame, jog prieskonių gamybai yra taikomi šiek tiek kiti “švarumo” reikalavimai negu yra taikomi arbatos gamyboje. Todėl net ir papildomai nepridėdami šių pašalinių produktų gamintojai privalo nurodyti riziką dėl galimo pėdsako. Tačiau jeigu neesate alergiški nei vienam iš šių produktų tai nėra ir ko baimintis.

Kmynų laikymas

Nepamirškite, jog kmynų sėklas reikia saugoti nuo tiesioginės saulės šviesos. Geriausiai juos laikyti nepermatomoje sandarioje pakuotėje, kambario temperatūroje. Norint ilgiau išsaugoti skonio bei aromato savybes geriausiai tinkama talpa yra stiklinis arba keramikinis indas su sandariu dangčiu. Teisingai laikomų kmynų aromato bei skonio savybės nesuprastės net kelerius metus.

P.S. Vyrai “nemėgstantys” kmynų arbatos šita dalis yra skirta būtent Jums

Atėjo laikas sužinoti ką daro kmynų arbata vyrams. Nes iki šiol tai dar nebuvo normaliai paaiškinta ir pasitaikydavo vyrų kurie kažkaip kreivai žiūrėjo į šią arbatą. Nu lyg va taip kažkaip čia iki galo viskas neaišku jiems su šitu šiltu gėrimu. Taigi, pasiskaitykit ČIA ir kaiskit puodą.

Apie autorių

Liepa Gradauskaitė

Liepa Gradauskaitė

Manęs dažnai klausia: "Liepa, ar sunku gyventi sveikai?" Atsakau, kad kartais sunku pradėti gyventi sveikiau kuomet turime daug nenaudingų įpročių. Tačiau pradėjus domėtis ir supratus, kad sveikas gyvenimas nėra vien tik draudimai ir apribojimai, bet ir pažinimas, sąmoningumo ugdymas - viskas pasidaro elementaru.

Komentarai

Komentuoti