Kava yra vienas populiariausių gėrimų visame pasaulyje. Daugybė žmonių mielai mėgaujasi kava kiekvieną dieną, tačiau norėtų sumažinti suvartojamą kofeino kiekį dėl tam tikrų priežasčių.
Šiems žmonėms kava be kofeino yra puiki alternatyva. Kava be kofeino yra visiškai tokia pati kaip įprasta kava, tik iš jos pašalintas beveik visas kofeinas.
Šiame straipsnyje plačiau apžvelgsime kavą be kofeino ir jos poveikį sveikatai.

Kaip gaminama kava be kofeino?

Kava be kofeino gaminama iš kavos pupelių, kuriose yra pašalinta bent 97% kofeino. Kofeinas iš kavos pupelių pašalinamas dar prieš jas skrudinant.
Yra daug būdų pašalinti kofeiną iš kavos pupelių, tačiau daugumoje jų yra naudojamas vanduo, organiniai tirpikliai ir anglies dioksidas.
Kavos pupelės yra plaunamos tirpiklyje, kol išskiriamas kofeinas, o tada tirpiklis pašalinamas.

Kavos be kofeino maistinė vertė yra beveik tokia pati kaip ir įprastos, išskyrus kofeino kiekį joje. Tačiau kavos skonis ir kvapas gali pasidaryti šiek tiek švelnesnis, pakisti spalva priklausomai nuo naudoto metodo kofeinui pašalinti.
Todėl kava be kofeino puikiai tinka žmonėms, kuriems nepatinka kartus įprastos kavos skonis ir kvapas.

Ar kavoje be kofeino tikrai nėra kofeino?

Iš tiesų, kava be kofeino nėra visiškai kofeino neturintis gėrimas. Viename puodelyje tokios kavos gali būti apie 3 mg kofeino.
Tyrimų metu buvo nustatyta, kad 180 ml kavos puodelyje buvo nuo 1 iki 7 mg kofeino, priklausomai nuo kavos tipo ir paruošimo būdo.

Žinoma tai nėra didelis kiekis, palyginimui:

  • 100 ml įprastos kavos yra nuo 40 iki 80 mg kofeino,
  • 100 ml gėrimo Coca-cola yra apie 10 mg kofeino,
  • 100 ml žaliosios arbatos yra 20 – 30 mg kofeino.

Antioksidantų ir maistinių medžiagų šaltinis

Kava yra vienas didžiausių antioksidantų šaltinių šių laikų mityboje. Kava be kofeino turi panašų antioksidantų kiekį (tik iki 15% mažiau) kaip ir paprasta kava. Šis skirtumas atsiranda, nes dalis antioksidantų prarandama kofeino šalinimo proceso metu.

Pagrindiniai antioksidantai kavoje yra hidrochlorinės rūgštys ir polifenoliai. Šie antioksidantai labai efektyviai neutralizuoja reaktyvius junginius, vadinamus laisvaisiais radikalais.
Tai mažina oksidacinę žalą ir gali padėti išvengti kai kurių širdies ligų, vėžio ar 2 tipo diabeto.

Be antioksidantų, kavoje taip pat yra nedidelis kiekis maistinių medžiagų. Viename puodelyje kavos be kofeino yra 2,4% magnio, 4,8% kalio ir 2,5% niacino dienos normos bei vitamino B3.
Tai nėra didelis kiekis maistinių medžiagų, tačiau šis kiekis greitai padidėja, jei išgeriate daugiau nei vieną kavos puodelį per dieną.

Kavos be kofeino poveikis sveikatai

Nepaisant to, kad praeityje kava buvo kritikuojama, tiesa ta, kad šis gėrimas gali būti naudingas.
Ji siejama su daugybe naudingų poveikių sveikatai, kuriuos daugiausia lemia antioksidantai ir kitos veikliosios medžiagos esančios kavoje.

Tačiau yra sudėtinga nustatyti specifinį kavos be kofeino poveikį sveikatai, kadangi dauguma tyrimų vertina kavos suvartojimą, neišskiriant įprastos kavos nuo kavos be kofeino.
Taip pat, dauguma tyrimų yra tik stebėjimo tipo, todėl sunku įrodyti, kad vieną ar kitą naudą sukėlė būtent tik kavos gėrimas.

Kavos be kofeino privalumai:

  • gali sumažinti 2 tipo diabeto riziką;
  • gali sumažinti ankstyvos mirties riziką;
  • gali apsaugoti nuo su amžiumi susijusio psichinės būklės prastėjimo;
  • gali sumažinti Alzheimerio ir Parkinsono ligų riziką
  • kava be kofeino sukelia žymiai mažiau rūgšties refliukso nei įprastinė kava;
  • 2 puodeliai kavos per dieną gali sumažinti tiesiosios žarnos vėžio riziką.

2 tipo diabetas, kepenų funkcija, priešlaikinė mirtis

Kavos gėrimas yra siejamas su sumažėjusia 2 tipo diabeto rizika – vienas kavos puodelis per dieną, šią riziką gali sumažinti iki 7%.
O tai rodo, kad už šiuos apsauginius poveikius gali būti atsakingi kiti elementai, ne kofeinas.

Nors kavos be kofeino poveikis kepenų funkcijai nėra tiek daug tiriamas, kaip įprastos kavos, tačiau vienas didelis tyrimas siejo kavą be kofeino su sumažejusiais kepenų fermentų kiekiais, o tai rodo apsauginį poveikį.
Ši kava taip pat yra siejama su nedideliu, bet reikšmingu ankstyvos mirties ir insulto sumažėjimu.

Senėjimas ir neurodegeneracinės ligos

Tiek įprasta, tiek kava be kofeino turi teigiamą poveikį psichinei būklei.
Žmogaus ląstelių tyrimai rodo, kad kava gali apsaugoti smegenų neuronus. O tai gali padėti užkirsti kelią neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio ar Parkinsono ligos, vystymuisi.

Vienas tyrimas rodo, kad tai gali būti dėl chlorogeno rūgšties esančios kavoje, o ne dėl kofeino. Tačiau pats kofeinas taip pat buvo susijęs su sumažėjusia demencijos (silpnaprotystės) ir neurodegeneracinių ligų rizika.

Daugelis tyrimų parodė, kad žmonės, kurie geria kavą, turi mažesnę Alzheimerio ir Parkinsono ligos riziką, tačiau reikia daugiau tyrimų, ištirti būtent kavą be kofeino.

Mažesni rėmens simptomai ir sumažėjusi rektalinio vėžio rizika

Vienas iš dažniausių kavos gėrimo poveikių yra rėmuo arba rūgšties refliuksas.
Daugelis žmonių patiria šiuos simptomus, tačiau geriant kavą be kofeino šie simptomai gali būti lengvesni. Nustatyta, kad kava be kofeino sukelia žymiai mažiau rūgšties refliukso nei įprastinė kava.

Dviejų ar daugiau puodelių išgėrimas per dieną buvo siejamas su iki 48% mažesne rektinės vėžio atsiradimo rizika.


Kavos su kofeinu pranašumai

Kava turbūt labiausiai žinoma dėl savo stimuliuojančio poveikio. Jis didina budrumą ir sumažina nuovargio jausmą. Šis poveikis yra tiesiogiai susijęs su stimuliuojančiu kofeinu, kuris natūraliai randamas kavoje.

Kai kurie įprastos kavos gerojo poveikio teiginiai yra tiesiogiai priskiriami kofeinui, todėl kava be kofeino neturės tokio poveikio.
Keletas kavos su kofeinu privalumų:

  • geresnė nuotaika, reakcijos laikas, atmintis ir protinė funkcija;
  • padidėjusi medžiagų apykaita ir riebalų deginimas;
  • geresnis sportinis aktyvumas;
  • sumažėjusi lengvos depresijos ir minčių apie savižudybę rizika moterims;
  • daug mažesnė kepenų cirozės ar pažeidimo rizika.

Tačiau reikėtų paminėti, kad didžioji dalis tyrimų yra atliekami su įprastine kava, o ne su kava be kofeino.

Kurią kavą pasirinkti?

Kofeino toleravimo lygis pas kiekvieną žmogų yra labai skirtingas. Kai kuriems žmonėms vieno puodelio gali būti perdaug, kai tuo tarpu kitiems – 6 ar daugiau puodelių.

Kofeino perteklius gali „užvaldyti“ centrinę nervų sistemą, sukelti nerimą, virškinimo sutrikimus, širdies aritmiją ar miego sutrikimus jautriems asmenims.
Žmonės, kurie yra labai jautrūs kofeinui, turėti apriboti įprastos kavos vartojimą arba ją pakeisti į kavą be kofeino ar arbatą.

Tiems, kurie serga tam tikromis ligomis, kofeino vartojimas gali būti ribotas. Taip pat, tai liečia ir pacientus, vartojančius receptinius vaistus, kurie gali sąveikauti su kofeinu.

Be to, nėščioms ir žindančioms moterims, vaikams, paaugliams ir asmenims kenčiantiems nuo nerimo ar turintiems miego sutrikimų patartina riboti kofeino vartojimą.