Sveika

Česnakas – natūralus antibiotikas

Česnakas – natūralus antibiotikas

Česnakuose yra vitamino C, PP, B grupės vitaminų, karoteno, mineralinių medžiagų, angliavandenių, šiek tiek ląstelienos, baltymų, daugybė cheminių elementų – kalio, fosforo, geležies, sieros, jodo.
Vertingiausi – eteriniai aliejai. Būtent dėl jų česnakai tokie aitrūs. Eteriniai aliejai suteikia ne tik stiprų kvapą, skonį, bet ir veikia kaip antiseptikai.

● Česnakuose yra daug fitoncidų, pasižyminčių antimikrobinėmis, grybelius ir parazitus naikinančiomis savybėmis, stabdančių bakterijų dauginimąsi.

● Aitriuose česnakų svogūnėliuose yra panašiai kaip antibiotikai (ypač penicilinas) veikiančių sulfidų. Dėl to česnakai tinka infekcijoms gydyti.

● Česnakai vartojami virškinimui reguliuoti, mažina puvimo ir rūgimo procesus žarnyne, gerina apetitą, didina virškinimo trakto sekreciją, padeda geriau pasisavinti maistą.

● Be to, česnakai skatina šlapimo išsiskyrimą, plečia periferines ir vainikines kraujagysles, stiprina širdies susitraukimus ir lėtina širdies ritmą, gydo nuo aterosklerozės.

● Veikliosios česnakų medžiagos saugo nuo kvėpavimo takų infekcijų, padeda sergant bronchų astma.

DĖMESIO! Padauginus česnakų galima ne padėti sau, o pakenkti. Medikai siūlo atkreipti dėmesį į keletą dalykų:

– Daug česnakų nereikėtų vartoti prieš operacijas, nes jie skystina kraują, tad yra rizika nukraujuoti.

– Didelis česnakų kiekis gali sukelti virškinamojo trakto negalavimų, pykinimą, vidurių pūtimą, turėti neigiamos įtakos kepenų veiklai.

– Daug česnako nereikėtų valgyti laukiantis ir žindant kūdikį, sergant inkstų ligomis, taip pat, jei vartojami kraujo krešėjimą mažinantys vaistai

Žymės

Apie autorių

Liepa Gradauskaitė

Liepa Gradauskaitė

Manęs dažnai klausia: "Liepa, ar sunku gyventi sveikai?" Atsakau, kad kartais sunku pradėti gyventi sveikiau kuomet turime daug nenaudingų įpročių. Tačiau pradėjus domėtis ir supratus, kad sveikas gyvenimas nėra vien tik draudimai ir apribojimai, bet ir pažinimas, sąmoningumo ugdymas - viskas pasidaro elementaru.

Teksto komentarai

Komentuoti