Kodėl verta gerti gilių kavą?
Visų pirma, Ąžuolas – tai ištvermės, stiprybės ir ilgaamžiškumo simbolis. Todėl visai nenuostabu, kad mažyčiai šio visiems žinomo medžio vaisiai yra tokie naudingi.
Gilių nauda mūsų organzimui:
- Gilėse yra daug vitaminų: B12, B6, niacino, riboflavino, folatų ir tiaminų
- Taip pat mineralinių medžiagų: geležies, kalcio, magnio, natrio, fosforo, vario ir cinko
- Tai puikus augalinių baltymų šaltinis.
- Gilės yra sudėtinių angliavandenių šaltinis;
- Turi daug mažiau kalorijų, nei kiti riešutai
- Gilės padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje
Liaudyje žinomos gilių gydomosios savybės:
- Gilių ekstraktas gydo odos bėrimus, nudegimus ir negilias žaizdas
- Padeda nuo viduriavimo
- Gydo gerklės skausmą
- Stabdo kraujavimą iš virškinamojo trakto
- Giles patartina vartoti sergant mažakraujyste ar gausiai prakaituojant
- Puikiai malšina dantų skausmą ir stiprina dantenas
- Gilių tinktūra tinka kojų venoms gydyti
Gilių kavos receptas
Pirmiausia jums reikės prisirinkti prinokusių, ligos ar kenkėjų nepažeistų (be skylučių), ąžuolo gilių. Žinoma be kepurėlių.
Tada kruopščiai paruošti gilių kavą:
- Aštriu peiliu perpjaudami giles, jas nulupkite
- Pripilkite į puodą pieno ir jame virkite giles, kol jos suminkštės
- Išvirtas giles susmulkinkite. Galite malti mėsmale.
- Susmulkintą masę paskleiskite plonu sluoksniu kepimo skardoje ir džiovinkite orkaitėje. Baigiant džiūti, padidinkite temperatūrą ir leiskite šiek tiek paskrusti.
- Jei gabalėliai dar dideli, galite dar kartą sumalti kavamale (tik nesusmulkinti iki miltų).
Paruoštą gilių kavos mišinį įdėkite į verdantį vandenį ir pavirkite kelias minutes (jei tik užplikinsite verdančiu vandeniu, kava nebus stipri).
Galima gerti su pienu.
Teksto komentarai