Reikia pripažinti, kad kanapės augalas turi gana neigiamą reputaciją, tačiau tai labiau paplitę tarp miesto gyventojų. Dažnesnis kaimo gyventojas žino ir apie pozityvias bei visai nepavojingas kanapių savybes. Tai unikalus augalas kurio sėklos turi platų teigiamo poveikio spektrą. Jos nuo seno naudojamos ne tik medicinoje, kosmetologijoje, bet ir mūsų senolių virtuvėse.
Sakoma, jog patiekalai su kanapių sėklomis yra puiki ligų profilaktikos priemonė.
Kanapės augalas
Kanapių sėklas subrandina kanapės augalas, tai žolinis augalas kurio aukštis gali pasiekti net du metrus, tačiau yra vienmetis. Jo stiebo storis apačioje siekia 3 cm. Kotas turi neįprastą formą – prie šaknų yra visiškai apskritas, tačiau vidurinėje dalyje turi šešias briaunas, o viršuje keturias.
Kanapės augalo lapai turi specifinę, lengvai atpažįstamą formą. Jie yra simetriški, ir juos sudaro nuo 5 iki 7 dantytų lapelių.
Kanapės skirstomos į trejetą rūšių: Viena plačiausiai žinomų yra sėjamoji kanapė, ji vertinama dėl sėklų, pluošto bei THC medžiagos. Kitos dvi yra Indinė kanapė (paplitusi daugiausiai indijos, pakistano teritorijose) bei “ruderalis” atmaina Šiaurės Europoje bei Rusijoje auganti kaip piktžolė.
Kanapių sėklų vertingumas slypi jų maistinėse savybėse ir baltymuose kurie sudaro net ketvirtadalį sėklos masės. Negana to, trečdalis likusios masės – naudingi aliejai. Todėl kiekviena kanapės sėklytė yra nuostabus maistinių skaidulų, mineralų bei vitaminų derinys.
Sudėtyje esančios riebalų rūgštys yra puiki priemonė palaikyti imunitetą bei striptinti žmogaus širdies bei kraujotakos sistemas.
Jau rašėme apie ypatingomis savybėmis pasižyminčią kanapių arbatą, tačiau tai lapų ir žiedų produktas, na o dabar atėjo laikas pakalbėti apie kanapių sėklas, kurios puikiai papildo linų sėmenų bei chia sėklų gretas, ir savo naudingomis savybėmis nei kiek joms nenusileidžia, o kai kuriais aspektais net lenkia pastarąsias.
Kanapių sėklų vartojimas
Mes nuolat sulaukiame klausimų dėl to, ar kanapių sėklų vartojimas yra saugus. Todėl norime paaiškinti, jog neturime jokio pagrindo abejoti šių sėklų nauda bei saugumu. Kanapių sėklas valgo tiek suaugę, tiek ir vaikai. Jos dedamos į tokius plačiai vartojamus bei kasdieniškus kepinius kaip duona. Kanapių sėklomis skaninami sausainiai ir netgi saldainiai.
Tačiau žmogus neturėtų piktnaudžiauti vartodamas pernelyg daug vieno ar kito maisto produkto. Norint pasiekti maksimalią kanapių sėklų naudą pakanka vartoti iki 2-3 šaukštų kanapių sėklų, o pastebėjus bet kokį neigiamą poveikį nedelsiant nutraukti jų vartojimą.
Paprastai pasireiškus alergijai, ar konkretaus maisto produkto netoleravimui žmogus gali pajusti neigiamą efektą. Susirūpinti reikėtų tuomet, jeigu pasireiškia bet kurie iš šių simptomų:
Galvos skausmas;
Svaigulys;
Virškinimo sutrikimas;
Dažnas prakaitavimas;
Širdies ritmo padažnėjimas;
Alpimas;
Būtina pabrėžti, jog čia kalbėdami apie kanapių sėklų vartojimą mes nekalbame apie svaiginantį kanabinoidų poveikį. Kanapių sėklose nėra tokių medžiagų, ir jos nesukelia iškreipto pasaulio suvokimo, todėl norime atsiriboti nuo tokių interpretacijų!
Todėl dabar, kai jau turite šiokį tokį pradinį suvokimą apie nuostabią gamtos dovaną – kanapių sėklas, galime pakalbėti apie jų naudą žmogui.
Kanapių sėklų naudingų medžiagų spektrą sudaro Vitaminas E, fosforas, kalis, natris, magnis, siera, kalcis, geležis ir cinkas. Šių sėklų sudėtyje esančios riebalų rūgštys yra nepamainomas žmogaus sveikatos šaltinis. Galbūt dėl šios priežasties, kanapių sėklų mėgėjai sukūrė daugybę kulinarinių receptų iš kurių ne vieną esame išbandę ir mes.
Tvirtinama, jog reguliarus kanapių sėklų vartojimas:
• Pagerina žmogaus miegą, atmintį bei sustiprina imunitetą;
• Efektyviau vyksta toksinų ir kenksmingų medžiagų pasišalinimas iš kūno;
• Atsigauna žarnyno mikroflora ir gerėja virškinamojo trakto darbas;
• Kanapių sėklos suteikia onkologinių ligų profilaktiką;
• Gerėja nagų, plaukų bei dantų būklė;
• Padeda atsikratyti odos ligų (Egzema, Žvynelinė)
• Pagerinamas širdies bei kraujotakos sistemos darbas;
• Daromas antibakterinis bei priešuždegiminis poveikis;
• Gerėja bendras emocinis fonas;
Raumenų regeneracija
Naudingosios medžiagos kurių gausu kanapių sėklose vaidina svarbų vaidmenį raumens audiniu regeneraciniuose procesuose.
Daugelis žmonių mano, jog gali padėti raumenims vartodami baltyminius papildus, tačiau užmiršta jog smarkiai perdirbti bei konservantais apdoroti produktai turi kitų neigiamų efektų žmogaus organizmui. Tuo tarpu kanapių sėklose esantys augaliniai baltymai yra ne tik 100% natūralūs, pateikiami savo originalioje formoje, bet ir labai dažnai užauginti pagal organinės ūkininkystės principus, todėl duoda maksimalią naudą, kokią tik galima gauti.
Dėl šios priežasties kanapių sėklas itin vertina vegetarai ir kiti žmonės kuria rečiau gauna kokybiškų baltymų.
Svorio mažinimas
Susulaikydami nuo menkaverčių užkandžių ir juos pakeisdami pavyzdžiui pilnagrūdės duonos riekele su plonyčiu sviesto sluoksniu pabarstytu kanapių sėklomis (sviesto tepti reikia tik tiek, kad šiek tiek priliptų kanapių grūdeliai), Jūs galite pagreitinti savo organizmo medžiagų apykaitą ir taip atsikratyti papildomų kilogramų.
Geriausias laikas valgyti kanapių sėklas yra pusryčiai, kadangi sėklų grūdeliai yra sausi, o patekę į skrandį išsipučia – taip jie užtikrina ilgalaikį sotumą. Todėl dažnai rekomenduojama jų įmaišyti į rytinį košės dubenį ar salotas.
Kai kurie žmonės jas beria į jogurtą ar kefyrą ir taip gauną sveiką bei greitą užkandį neapsunkindami savo skrandžio nuo pačio ryto. Šis receptas iš tiesų žavi savo paparastumu, tačiau turintys daugiau laiko bei mėgstantys sukinėtis virtuvėje gali išbandyti ir įmantresnius kanapių sėklų receptus: pasimaginti kisielių su kanapių sėklomis arba “kanapių pienelį” kurie padeda numalšinti alkį tarp pagrindinių dienos patiekalų.
Cukrinio diabeto profilaktika
Egzistuoja nuomonė, jog kanapių sėklos yra naudingos cukrinio diabeto prevencijai. Panašu, jog tame yra bent dalis tiesos, kadangi kanapių sėklose esantis vitamins B2 yra siejamas su insulino sekrecija, o riebalų rūgštys (konkrečiai Omega-9) ne tik didina gerojo cholesterolio kiekį, bet ir mažina rezistenciją insulinui ir taip sustiprina pastarojo poveikį.
Teisybės dėlei reikia paminėti, kad mūsų virtuvėje yra ir daugiau Omega-9 riebalų rūgščių šaltinių, pavyzdžiui saulėgrąžų, alyvuogių aliejai, todėl šiuo aspektu kanapių sėklos nėra labai išskirtinis produktas. Nepaisant to, tai nepaneigia kanapių sėklų naudos ir teigiamo poveikio antro tipo diabeto bei širdies ligų prevencijai.
Kaip valgyti kanapių sėklas?
Čia nėra jokio stebuklo ir kanapių sėklas valgyti yra labai paprasta:
• Natūralios kanapių sėklos paprastai užpilamos vandeniu ir keletą valandų palaikomos (panašiai kaip brinkinate įvairius grūdus). Vėliau valgomos šaukštu ir gerai sukramtomos;
• Kanapių sėklas galima valgyti ir daigintas (visai taip, kaip daiginate kviečio grūdus);
• Apkepti keptuvėje, kad šiek tiek paruduotų ir įgautų charakteringesnį skonį (panašiai kaip skrudinate saulėgrąžas ar moliugų sėklas);
• Įtraukti į kitus patiekalus. Gaminti žaliuosius kokteilius ar įvairius kepinius, pyragus;
Pastebėsite, jog kanapių sėklos puikiai dera su kitais sveikais produktais, bei yra puikiai suderinamos su daugybe liaudyje žinomų vaistinių augalų:
– Goji uogomis. Gali padėti kovoti su nuovargiu, yra vitaminų A ir C.
– Kudzu šaknimi. Natūralus metodas norint atsikratyti rūkymo bei potraukio alkoholiui.
– Ciberžole. Vėžinių susirgimų prevencijai ir skrandžio bei žarnyno darbui gerinti.
– Ašvaganda. Migdomoji vitanija (Indiškasis ženšenis) gerinti psichologinei savijautai.
– Gudobelė ir valerijonas. Širdies sistemos darbui gerinti.
– Ženšeniu. Dėl cholesterolio kiekio mažinimo.
Teksto komentarai