Sveika

Arbatos nuo viduriavimo

Ramunėliu arbata nuo viduriavimoArbata nuo viduriavimo

Pirmoji pagalba – teisinga mityba viduriuojant (Čia skaitykite apie lengvai virškinamus maisto produktus) kurie kartu su viena iš šių arbatų nuo viduriavimo kaip mat padės atstatyti žarnyno sveikatą ir Jūs pasijusite geriau.

Juodoji arbata nuo viduriavimo

Juoda arbata padeda tais atvejais kuomet skysti viduriai nėra sukelti bakterijų. Šioje arbatoje esantis taninas turi sutraukiantį poveikį žarnyno sienelių vidinei pusei todėl mažina uždegimą ir tokiu būdu padeda atstatyti normalią žarnyno funkciją.

Tyrimai kuriuose buvo naudojama juoda arbata kaip priemonė sustabdyti viduriavimą parodė teigiamus rezultatus. Buvo nustatyta, jog tiriamų asmenų grupėje (vaikų nuo 2 iki 12 metų amžiaus) ši arbata prisidėjo prie teigiamo efekto po 24 valandų lyginant testo rezultatus su kontroline grupe esmenų kurie arbatos negėre.

Tačiau nors Juodos arbatos (Konkrečiai Camellia sinensis L. Kuntze) teigiamas poveikis yra patvirtintas moksliniais eksperimetais, šiuo atveju tai gali būti ne pats geriausias pasirinkimas Jūsų arbatų lentynoje. Kadangi Juodoje arbatoje yra natūraliai susidaro kofeinas (iki 5-6%) kuris turi stimuliuojantį poveikį ir gali trukdyti ramų nakties poilsį. Atsižvelgiant į tai reiktų negerti Juodosios arbatos prieš miegą ir riboti išgertų arbatos puodelių skaičių iki 1-2 per dieną.

Paruošimas:

Naudokite vandentiekio arba stalo vandenį. Vienintelė taisyklė – vanduo turi būti šviežias, nenaudokite vandens kuris anksčiau buvo viręs.
Vanduo juodai arbatai turi būti tarp 90 ir 100 laipsnių temperatūros. Jeigu arbatžoles užpilsite pernelyg šaltu vandeniu jis nesugebės tinkamai ištraukti arbatos, o per karštas vanduo pritrauks per daug taninų dėl kurių pagamintos arbatos gėrimo skonis gali būti per daug aitrus.
Naudokite 2 – 3 gramus arbatžolių vienam puodeliui (~200 ml) paruošti.
Leiskite arbatai pastovėti 3 – 5 minutes. Per šį laiką stebėkite kaip keičiasi arbatos spalva ir atkreipkite dėmesį, kad arbatos stiprumas priklausys ne tik nuo arbatžolių kiekio, bet ir lapelių rūšies bei smulkumo.
Jeigu norite pagaminti skanią stipresnę arbatą, geriau naudokite daugiau arbatžolių, o ne duokite “ilgiau pritraukti” nes tokia arbata bus kartesnė.
Naudodami arbatos sietelį (infuzorių) atsižvelkite į tai, kad užplikytos arbatžolės išsiskleidžia bei padidėja net keletą kartų todėl atitinkamai reikia palikti laisvos vietos.

—–

Ramunėlių arbata nuo viduriavimo

Norėdami išvengti tonizuojančio kofeino poveikio galite rinktis kitą arbatą kuri jau nuo senovės Egipto laikų buvo naudojama kaip universalus vaistas nuo įvairių ligų, įskaitant ir virškinimo sutrikimus, skrandžio ligas bei laisvus vidurius. Šis ramunėlių arbatos poveikis patvirtintas ir UK universitetų laboratorijose bei pažymima, kad ši arbata ne tik turi teigiamą poveikį žmogaus sveikatai, bet ir labai retai pasireiškia kokie nors šalutiniai ramunėlių arbatos vartojimo poveikiai.

Arbatai naudoti galite šviežias arba vaistinėje bei prekybos centre parduodamas ramunėlių arbatas. Pastebėsite, kad šios arbatos skonis šiek tiek skiriasi priklausomai nuo apdorojimo būdo bei gamintojo. Arbata užpilamuose maišeliuose bus smulkiausia tačiau patogi naudoti. Šiek tiek kitokia bus džiovintų ramunėlių žiedų arbata, o šviežių ramunėlių arbata turės daugiausiai natūralaus saldumo bei mažiausiai kartumo kuris paprastai jaučiamas džiovintose arbatose.

Paruošimas:

Nusprendus rinkti ramunėles patiems, pravartu žinoti, jog kepurėles skinti reikia be kotelių. Nuskintus žiedus geriausiai suvartoti tą pačią dieną.
Apžiūrėkite žiedelius, nes dažnai juose slepiasi įvairūs vabaliukai bei vabzdžiai.
Prieš gaminant arbatą nuo viduriavimo nuplaukite šviežius ramunėlių žiedus po tenkančia šalto vandens srove.
Vienam arbatos puodeliui paruošti naudokite 2 – 3 arbatinius šaukštelius džiovintų ramunėlių arba 6 – 8 šaukštelius šviežių.
Užpilkite verdančiu vandeniu ir duokite laiko arbatai pritraukti (apie 2 – 5 minutes).

Kmynų arbata viduriuojant

Apie kmynų arbatos naudą ir paruošimą jau rašėme čia.

Kmynų arbatą mėgsta tikrai ne visi, tačiau kmynų sėklos yra nuo seno žinomos dėl savo antibakterinio poveikio. Todėl net jeigu Jūsų mėgstamų arbatų sąraše nėra šių kvapnių sėklų, norint greičiau pasveikti verta pasidaryti kmynų arbatos.

Apie autorių

Liepa Gradauskaitė

Liepa Gradauskaitė

Manęs dažnai klausia: "Liepa, ar sunku gyventi sveikai?" Atsakau, kad kartais sunku pradėti gyventi sveikiau kuomet turime daug nenaudingų įpročių. Tačiau pradėjus domėtis ir supratus, kad sveikas gyvenimas nėra vien tik draudimai ir apribojimai, bet ir pažinimas, sąmoningumo ugdymas - viskas pasidaro elementaru.

Teksto komentarai

Komentuoti