Naudinga Žinoti

Skirtingi būdai paruošti kmynų arbatą

Kaip paruošti kmynų arbatąKaip paruošti kmynų arbatą (foto)

Jeigu lankotės čia ne pirmą kartą, greičiausiai pastebėjote, kad nemažai dėmesio skiriame įvairioms arbatoms. Čia rašėme ir apie įprastines arbatas kurios mums gerai pažįstamos, ir apie labai egzotines, bei visiškai neseniai išpopuliarėjusias arbatas, be kurių dabar negalime įsivaizduoti savo dienos.

Vienos arbatos mums padeda greičiau pasveikti peršalus, ar suviduriavus, o kitos nepaprastai gerai atpalaiduoja. Mes netgi labai argumentuotai atsakėme į klausimą ar kenkia kmynai vyrams (P.S. atsakymas – nekenkia).

Tačiau kmynų arbata mums pasitarnauja net keliais skirtingais būdais, apie tai jau rašėme čia. Todėl šį kartą norime plačiau papasakoti, apie skirtingus kmynų arbatos paruošimo būdus. Neabejojame, kad bent keli iš šių arbatos virimo būdų Jums gerai pažįstami, tačiau galbūt čia atrasite kažką naujo ir dar neišbandyto.

Kmynų arbata su kondensuotu pienu

Šis pirmasis receptas gana elementarus, jį dažnai renkasi saldintų arbatų gerbėjai, jeigu namuose turite sutirštinto pieno (šnekamojoje kalboje dažniau vadinamas kondensuotu pienu) rekomenduojame dar šiandien išbandyti šį nepaprasto skonio receptą.

Kmynų arbata su kondensuotu pienu

Į arbatos puodelį įberkite maždaug vieną valgomąjį šaukštą kmynų sėklų (arba kupiną arbatinį šaukštelį). Užpilkite jas ką tik užvirusiu, karštu vandeniu. Nepilkite vandens iki pat puodelio viršaus, palikite maždaug 1 cm vietos iki kraštų.

Puodelį galima pridengti lėkštele, tai padės arbatai geriau prisitraukti, o viršuje plūduriuojančios kmynų sėklos lengviau nusės į dugną.

Palaukite maždaug 4-8 minutes, dabar galite atidengti puodelį. Lengvai pamaišykite arbatą ir pridėkite vieną ar du šaukštelius kondensuoto pieno. Pamaišykite dar kartą, arbata įgaus nepermatomą, rusvai gelsvą, pienišką atspalvį.

Kmynai su kondensuotu pienu įgauna švelnų bei saldų skonį išlaikydami specifinį kmynų prieskonio aromatą. Puodelis šios arbatos yra vertingas jūsų virškinimo sistemai, tačiau pridėdami saldinto kondensuoto pieno Jūs gaunate tikrą energijos užtaisą, turtingą kalciu, fosforu, selenu, vitaminu B12 ir netgi baltymais!

Patarimas: jeigu vengiate cukraus, šis receptas ne mažiau vertingas ir saldintą kondensuotą pieną pakeičiant nesaldintu sutirštintu pienu.

Kondensuotas pienas yra vertingas savo maistingumo savybėmis, na o šį sekantį receptą tikriausiai žino visos mamos.

Kmynų arbata su pienu

Jeigu jums pieno ir kmynų derinys skamba kiek keista, prisiminkite kaip atrodo Jūsų mėgstamas baltasis varškės sūris. Kaip matote, kmynai su pieno produktais draugauja jau nuo seno, o dabar atėjo laikas išbandyti štai tokią arbatą!

Šis receptas turi labai specifinę paskirtį, apie kurią galbūt girdejote – sakoma, jog kmynų arbata su pienu stimuliuoja pieno išsiskyrimą. Todėl kai kurios mamytės ruošią šią arbatą norėdamos paskatinti pieno gamybą.

Kmynų arbata su pienu

Šiam receptui reikės kmynų sėklų ir šlakelio šviežio pieno. Užvirkite vandenį ir puodelyje užplikykite vieną ar du šaukštelius  džiovintų kmynų vaisių (sėklų). Palikite 10 minučių, kad prisitrauktų.

Po to įpilkite šlakelį pieno taip, lyg balintumėte kavą ar juodą arbatą.

Išmaišykite. Kmynų arbata su pienu paruošta!

Pienas kmynų arbatoje suteikia malonaus švelnumo, tačiau neužgožia charakteringo kmynų skonio.

Kmynų arbata ir žindymas: Tyrimas atliktas 2018 metų gruodžio mėnesį neparodė jokio ryšio tarp kmynų (Carum carvi) arbatos ir motinos pieno kiekio. Nuorodos šaltinis į publikuojamą tyrimą šiuo adresu.

Kmynų arbata su obuolių sultimis

Ši arbata tai vasariškas ir gaivus gėrimas. Jums reikės kokybiškų obuolių sulčių, aš visuomet naudoju savo obuolius kuriuos surenku ir nuvežu išspausti sultims. Tokiu būdu turime nemažą rezervą sulčių kurias naudojame įvairuose receptuose.

Tačiau jeigu patys neauginate obuolių arba nespaudžiate sulčių – ne bėda. Lietuvoje yra bent keletas ekologinių ūkių kurių produkcija pardavinėjama plačiai. Todėl tikrai nesunkiai galite nusipirkti 100% grynų, pasterizuotų ir neskaidrintų obuolių sulčių.

Kmynų arbata su obuolių sultimis

Šiuo atveju verčiau gaminti didesnį kiekį gėrimo, o ne kaskart užpilinėti puodelyje. Todėl Jums reikės nelabai didelio puodo. I puodą suberkite kmynus ir užpilkite vandeniu.

Pastatykite puodą ant ugnies ir palaukite kol užvirs, dabar sumažinkite ugnį ir dar pavirkite apie 5 minutes.

Nukoškite kmynus ir sumaišykite su obuolių sultimis. Įberkite šiek tiek cukraus arba įdekite medaus jeigu obuolių sultys labai rūgščios.

Gėrimas iš kmynų ir obuolių sulčių skanus tiek šiltas, tiek ir atvėsęs, jį mėgsta vaikai. Vasarą ąsotį šio gėrimo verta turėti šaldytuve ir atsigaivinti karštomis dienomis.

Jeigu neturite arba nemėgstate obuolių sulčių, panašiai gaivų gėrimą galima paruošti naudojant svarainių sirupą.

Kmynų arbata su imbieru

Su imbieru ruošiama kmynų arbata padeda sureguliuoti svorį. Ji ne tik gerina medžiagų apykaitą, bet ir skatina neužsilaikyti skysčiams. Be to, tai geras būdas stiprinti imunitetą ir išvengti ligų šaltuoju metų periodu.

Kmynų arbata su imbieru

Jeigu naudojate džiovintą imbierą, pradėkite nuo jo. Ant ugnies užkaitinkite platesnį puodą su šiek tiek vandens. Į šį puodą įstatykite mažesnį indą.

Į mažesnį indą įpilkite vandens bei sudėkite imbiero šaknį. Sauso, smulkinto imbiero dėkite vieną ar du valgomuosius šaukštus priklausomai nuo jūsų indo dydžio. Sudėkite kmynus ir pavirkite kartu su imbieru maždaug 6-12 min.

Jeigu turite šviežio imbiero – galite tiesiog patarkuoti šaknies ir vieną arbatinį šaukštelį įdėti į puodelyje užplikytą kmynų arbatą.

Greitesniam kmynų su imbieru paruošimui geriausiai tinka šviežias imbieras. Jo šaknį nesunkiai rasite artimiausio, didesnio prekybos centro daržovių skyriuje. Išleidę keliasdešimt centų vidutinio dydžio šakniai galėsite stiprinti imunitetą ir mėgautis arbatomis maždaug savaitę.

Kmynų arbata su medumi

Medus – puiki alternatyva cukrui, ji renkasi tie, kurie nori gyventi sveikiau. Geriausia naudoti šviežią medų be jokių priedų. Pagardinkite kmynų arbatą medumi ir apsisaugokite nuo ligų.

Kaštonų užpilas venoms

Šiam receptui pakanka vieno kupino arbatinio šaukštelio kmynų sėklų. Suberkite juos tiesiai į puodelį, užplikykite karštų vandeniu ir duokite šiek tiek laiko pastovėti. Pridenkite puodelį – tai leis vandeniui ilgiau išlikti karštam ir ištraukti daugiau skonio iš kmynų.

Kai arbata pilnai prisitraukė (maždaug po 5-7 minučių) galite atidengti puodelį, į arbatą įdėti šauktšelį medaus ir mėgautis skaniu bei sveiki gėrimu!

Neskubėkite į užpiltą arbatą įdėti medaus, geriau pridėkite jo prieš pat geriant, arbatai šiek tiek pravėsus, kadangi karštas vanduo gali sunaikinti naudingąsias medaus savybes.

Virti ar plikyti kmynų arbatą?

Tiesa ta, kad galutiniam rezultatui nėra didelio skirtumo ar Jūs virsite, ar plikysite kmynų arbatą puodelyje. Jeigu viską darysite teisingai t.y. naudosite pakankamai kmynų sėklų bei vanduo bus pakankamai karštas, tai plikyta kmynų arbata nebus prastesnė už šiek tiek pavirtą.

Vanduo geriau ištrauks skonį jeigu užpylę kmynus puodelyje pridengsite jį lėkštele. Tai padarius vanduo ilgiau išlaiko aukštesnę temperatūrą ir greičiau įsiskverbia į sausas kmynų sėklas. Be to, pridengus puodelį po lėkšte susidaro sotieji garai, ir kmynai kurie liko plaukioti viršuje ima drėkti bei nugrimzta į dugną.

Jeigu puodelyje užplikyta kmynu arbata prisitraukia prastai, gali būti, kad Jūsų kmynai yra seni ir perdžiūvę. Dar gali būti, kad pasirinkote pernelyg mažos talpos puodelį ir vanduo jame greitai atvėso, ta pati problema gali būti su puodeliu, kurio sienelės plonos ir prastai laiko šilumą.

Apie autorių

Liepa Gradauskaitė

Liepa Gradauskaitė

Manęs dažnai klausia: "Liepa, ar sunku gyventi sveikai?" Atsakau, kad kartais sunku pradėti gyventi sveikiau kuomet turime daug nenaudingų įpročių. Tačiau pradėjus domėtis ir supratus, kad sveikas gyvenimas nėra vien tik draudimai ir apribojimai, bet ir pažinimas, sąmoningumo ugdymas - viskas pasidaro elementaru.

Teksto komentarai

Komentuoti