Kmynai skatina pieno gamybą (foto)
Eurazijos kontinentas yra laikomas kmyno augalo gimtine, todėl visai nenuostabu, kad mūsų šalies žmonės taip gerai pažįsta kmynų skonį ir šį savotišką prieskonį nuo seno naudoja ne tik savo virtuvės šedevruose, bet ir liaudies medicinos receptuose.
Dėl savo naudingų savybių kmynas susilaukė įpatingos pagarbos ne tik šiuolaikinėse civilizacijose, bet ir senovės Egiptiečių bei Romėnų laikais. Tyrinėtojai randa kmynų pėdsakų Egipto piramidėse, apie ypatingą šio augalo statusą liudija tai, kaip garbingai su juo elgėsi senovės Romėnai, kurie laikė kmynų sėklas panacėja nuo visų ligų.
Dabartinė medicina leidžia mums dar geriau pažinti naudingas kmynų sėklų savybes ir nuodugniau ištirti jų poveikį. Mes žinome, jog kmynai turi fungicidinių, antiseptinių bei priešuždegiminių savybių. Be to, daug diskusijų susilaukia galimas laktogeninis kmynų poveikis (deja kolkas neįrodytas tyrimais).
Tačiau kmynuose esančių vitaminų A, E bei C dėka, šios sėklos yra naudingos kovojant su virusais, turi antispazminį poveikį, bronchus plečiantį povekį bei veikia kaip natūralus antioksidantas. Sakoma, jog šios veikliosios medžiagos pasitarnauja slopinant senėjimo procesus bei yra labai naudingos žmogaus organizmui.
Medicinos bei kosmetologijos sričių specialistai puikiai žino apie kmynų naudą, todėl vaistinėse bei kosmetikos prekių parduotuvėse nuolat sutinkate priemones į kurių sudėtį įeina kmynų sėklų ekstraktas arba eterinis aliejus.
• Kmynai padeda normalizuoti virškinamojo trakto darbą;
• Kmynai gerina nagų, odos bei plaukų būklę;
• Kmynai siejami su streso mažinimu ir nervų sistemos sveikata;
• Kmynai gali padėti slopinant infekcinius bei uždegiminius procesus;
• Kmynai padeda didinti hemoglobino kiekį;
• Kmynai malšina skausmus susijusius su laktozės netoleravimu;
• Kmynai naudingi kraujotakos mikrocirkuliacijos ir limfos sistemoms;
Turinys
Kmynų sėklos nauda
Turtinga biocheminė kmynų sėklos sudėtis, į kurią įeina šios medžiagos:
• B grupės vitaminai (riboflavinas, Piridoksinas, Niacinas, Folio rūgštis);
• Sočiosios ir nesočiosios riebalų rūgštys;
• Fitoestrogenai;
• Mineralai: Kalcis, kalis, geležis, fosforas, varis, cinkas;
Kalcio kiekis esantis 100 gramų kmynų siekia apie 700 mg! Palyginimui, daugumai žmonių rekomenduojama kalcio dienos norma yra apie 1000 mg.
Kmynai žindymo metu
Kai kurie liaudies mediciną mėgstantys šaltiniai mėgsta teigti, jog kmynai (arba juodieji kmynai) skatina motinos pieno gamybą, tačiau neseniai atliktas tyrimas nepatvirtino šio efekto!
Tyrimo metu, kuriame dalyvavo 158 moterys žindančios 0-6 mėnesių amžiaus kūdikius, buvo bandoma išsiaiškinti kmynų, bei kitų dažnų liaudies medicinos priemonių nauda skatinant pieno gamybą. Tyrime dalyvavusios moterys buvo suskirstytos į dvi grupes, iš kurių viena grupė vartojo kmynų, kapų, anyžių, juodųjų kmynų bei petražolių mišinius, o kita nevartojo jokiu pieno gamybą tariamai skatinančių priemonių.
Ar kmynai skatina pieno gamybą?
Rezultate paaiškėjo, kad vaikų svorio prieaugiui šių papildomu preparatų (įskaitant ir kmynus) naudojimas nepadarė jokio poveikio. [Horizon Med Sci. 2004;10:24-30]
Kmynai liaudies medicinoje
Surinktus kmynus patogu džiovinti ir naudoti bet kuriuo metų laiku, todėl didžioji dalis liaudies medicinos receptų naudoja sausas kmynų sėklas iš kurių vėliau ruošiamos arbatos bei įvairiausi preparatai.
Kmynų gėrimas | Paruošimas | Teisingas vartojimas |
---|---|---|
Greita arbata | Du valgomuosius šaukštus kmynų sumalkite kavamale, sudėkite į arbatinį ir užpilkite 500 ml verdančio vandens. Arbatinį uždenkite storu rankšluosčiu ir palikite pastovėti 8-10 minučių. Nukoškite skystį tankiu sieteliu ir padalinkite į 100 ml porcijas. | Vartojama dienos eigoje, galima pridėti cukraus ar medaus pasaldinimui |
Nuoviras | Vieną ar du valgomuosius šaukštus kmynų susmulkinkite kavamalėje, sudėkite į puodą ir užpilkite vienu litru vandens. Užkaiskite ugnį ir puodui šylant supilkite 100g cukraus bei keletą citrinos skiltelių supjaustytų plonai. Pavirkite maždaug 10 minučių, po to nukoškite skystį. | Vartokite reguliariai, bei laikykite šaldytuve, tačiau ne ilgiau negu tris dienas. |
Užpilas | Paruošti užpilui reikės vieno valgomojo šaukšto kmnynų sėklų. Šias sėklas supilkite į termosą ir užpilkite karštu (verdančiu) vandeniu. Užpilas turi pastovėti bent 12 valandų, todėl patogiau šį receptą ruošti prieš naktį. Vėliau laikykite šaldytuve, tačiau ne ilgiau kaip 24 valandas.| | Toks kmynų užpilas turi stipresnį poveikį negu prieš tai vardinti receptai, kadangi medžiagų ištrauka yra didesnės koncentracijos. Atitinkamai vartoti jį yra rekomenduojama mažesnėmis dozėmis, po du ar tris valgomuosius šaukštus per kartą (iki 3 ar 5 kartų per dieną). |
Kmynų gira | Pusę kilogramo ruginės duonos supjaustykite kubeliais bei išdžiovinkite orkaitėje. Sudėkite į švarią stiklinę ar medinę talpą, užpilkite 5 litrais švaraus vandens. Nedideliame kiekyje vandens ištirpinkite 10-15g mielių. Sumaišykite mieles į bendrą masę. Pridėkite 3 šaukštus kmynų sėklų ir 200 gramų cukraus. Padėkite į šiltą vieta ir palaikykite bent 12 valandų. | Saikingai gerkite šią girą (ne daugiau 1 stiklinės per dieną). |
Kmynai su grienėle | Maždaug 2 valg. šauktų kmynų sumaišomi su 400 ml grietinėlės, šis mišinys kaitinamas ant ugnies apie 30-40 minučių. | Kmynų su grietinėle negalima vartoti kepenų ligomis sergantiems žmonėms. |
Kmynai su grietine | Vienas valgomasis šaukštas kmynų sumaišomas su vienu puodeliu grietinės, mišinys dedamas ant ugnies ir užverdamas, tuomet ugnis sumažinama ir taip pakaitinamas dar 5-7 minutes. | Mišinys vartojamas po šaukštą keletą kartų per dieną. |
Dalis čia pateiktų receptų būdavo rekomenduojami motinos pieno gamybos skatinimui, tačiau pasirodant vis daugiau mokslinių publikacijų šia tema, jų efektyvumas išlieka itin abejotinas.
Teksto komentarai