Avokadas yra neįprastas vaisius, kadangi skirtingai nuo daugumos vaisių jis turi daug sveikų riebalų ir yra dažnai naudojamas aliejui gaminti. Avokadų aliejus turi daug privalumų, daugausiai susijusių su jo sudėtyje esančiais antioksidantais bei sveikais riebalais. Todėl žemiau pateikiame 9 įrodymais pagrįstas priežastis, kodėl avokadų aliejus yra naudingas sveikatai.

Avokadų aliejaus nauda sveikatai

1. Avokadas turtingas oleino rūgšties kiekiu (nesočiųjų riebalų rūgštis).
Avokado aliejus yra natūralus aliejus spaudžiamas iš avokado masės. Beveik 70 procentų avokadų aliejaus sudėties užima oleino rūgštis (sveika širdžiai) ir mononesočiųjų omega – 9 riebalų rūgščių. Ši riebioji rūgštis taip pat yra pagrindinė sudedamoji dalis ir alyvuogių aliejuje, todėl yra manoma, kad ji iš dalies atsakinga už alyvuogių naudą sveikatai. Taip pat apie 12 procentų avokadų aliejaus yra sočiųjų ir apie 13 procentų polinesočiųjų riebalų. Nors avokado aliejus turi aukštą omega – 6 ir omega – 3 rūgščių santykį (13:1), tačiau tai neturėtų kelti didelio nerimo, kadangi bendras kiekis omega – 6 riebalų rūgščių yra gana žemas.

2. Mažina cholesterolio kiekį ir pagerina širdies sveikatą.
Atliktų tyrimų metu, kuomet buvo lyginami avokadų ir kokosų aliejai bei alyvuogių ir kukurūzų aliejai, buvo nustatyta, kad avokadų aliejus turi teigiamą poveikį cholesterolio kiekiui kraujyje. Taigi, buvo pastebėta, kad avokadų ir alyvuogių aliejai yra efektyviausi didinant gerojo cholesterolio kiekį kraujyje.

3. Aukštas liuteino kiekis (antioksidantas, kuris turi teigiamą poveikį akims).
Avokadų aliejus yra gana geras liuteino, karotinoidų šaltinis, kurie natūraliai yra randami žmogaus akyse. Jie veikia kaip antioksidantai, kurie yra naudingi akims. Valgant liuteiną dideliais kiekiais gali padėti sumažinti kataraktos ir tinklainės geltonosios dėmės degeneraciją, kurių susirgimų rizika atsiranda su amžiumi. Kadangi organizmas negamina liuteino, jo turite gauti su maistu.


4. Padidina svarbių maistinių medžiagų įsisavinimą.
Kai kurioms maistinėms medžiagoms reikia riebalų, kad būtų absorbuojamos organizme. Tarp jų yra karotinoidų antioksidantų, kurių pigmentai randami daugelyje augalinės kilmės maisto produktuose. Tačiau vaisiai ir daržovės, turintys daug karotinoidų, turi mažai riebalų. Vienas atliktas tyrimas nustatė, kad pridedant avokadų aliejaus į salotas su morkomis, romaninėmis salotomis ar su špinatais, padidėjo karotinoidų absorbacija. Augimas buvo gana didelis nuo 4,3 iki 17,4 kartų lyginant su salotomis be riebalų.

5. Gali padėti sumažinti artrito simptomus.
Artritas yra liga, kuri apima skausmingą sąnarių uždegimą, ši liga yra palitusi visame pasaulyje ir kankina milijonus žmonių. Osteoartritas yra dažniausia artrito forma, jis yra susijęs su sąnario kremzlės irimu. Daug atliktų tyrimų parodė, kad ekstraktai iš avokado ir sojų pupelių aliejaus gali sumažinti skausmą ir sustingimą susietą su osteoartritu. Yra žinoma, kad minėtas ekstraktas yra ypač naudingas žmonėms turintiems klubo ir kelio osteoartritą.

6. Gali padėti išvengti dantenų ligų.
Ekstraktai iš avokadų ir sojų pupelių aliejaus gali būti naudingi ne tik kovojant prieš artritą. Kai kurie tyrimai rodo, kad šis derinys taip pat gali padėti išvengti apydančių (periodontų), dar vadinamų dantentų ligų. Tai yra uždegiminė liga, kurios simptomai gali pasireikšti raudonomis ir kraujuojančiomis dantenomis, blogu burnos kvapu bei kaulų ir jų audinių trūkinėjimu netoli dantų. Blogiausia dantenų ligos pasekmė – dantų netekimas. Atsižvelgiant į kaulo ląstelių ir dantenų audinių tyrimus, avokadų ir sojų pupelių aliejaus ekstraktas gali blokuoti baltymą (IL1B). Šis baltymas skatina uždegimą ir yra pagrindinė audinių destrukcijos ir kaulų netekimo varomoji jėga.


7. Pagerina odos būklę ir greitina žaizdų gijimą.
Riebiosios rūgštys esančios avokado aliejuje yra naudingos Jūsų odai. Vienas tyrimas atliktas su 13 pacientų nustatė, kad kremas, kurio sudėtyje buvo avokadų aliejaus ir vitamino B12 pagerino žvynelinės simptomus po 12 savaičių gydimo. Avokadų aliejus taip pat buvo tiriamas dėl savo gebėjimo gydyti odos traumas.

8. Neutralizuoja laisvuosius radikalus.
Antioksidantai užkerta ląstelėms daromą žalą, kurią sukelia laisvieji radikalai. Didelis kiekis jų gali sukelti oksidacinį stresą, kuris gali prisidėti prie ligų, tokių kaip 2 tipo cukrinis diabetas ir širdies ligų. Suteikiant elektrolitų laisviesiems radikalams, antioksidantai gali juos neutralizuoti neleidžiant jiems kenkti Jūsų organizmui. Egzistuoja daug laisvųjų radikalų rūšių, tačiau deguonies kilmės radikalai, vadinami aktyvios deguonies formų (angl. ROS), yra labiausiai suderinami. Mitochondrijos, lątelių organai, kurie gamina energiją, yra pagrindiniai ROS šaltiniai. Pasak vieno tyrimo avokadų aliejus gali apsaugoti nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio įvedant mitochondrijas.

9. Avokadų aliejų paprasta naudoti.
Tai nėra nauda sveikatai, tačiau taip pat svarbu pradedant naudoti avokado aliejų. Avokadų aliejus yra labai universalus, lengvai įtraukiamas į mitybos racioną. Avokadų aliejus gali būti vartojamas ir šaltas, jis yra saugus bei sveikas kepant, kadangi jo riebalų rūgštys yra stabilios net esant dideliam karščiui. Keletas pavyzdžių, kur avokadų aliejų galite naudoti: galite įdėti šaukštelį į plakamus vaisių, daržovių kokteilius, ant salotų, kepant ar marinuojant mėsą, naudoti vietoj majonezo ir panašiai. Beto avokadų aliejus yra kartais naudojamas kosmetikos ir odos priežiūros produktuose.