Lengvai virškinamas maistas po apsinuodijimo
Maisto produktai kuriuos mes pasirenkame vartoti iš tiesų turi labai svarbų vaidmenį palaikant gerą sveikatą. Jau seniai kalbama, kad sveikas ir subalansuotas maistas padeda išspręsti ir sukontroliuoti nutukimo problemą, tačiau šį kartą mes ieškome sveikų, lengvai virškinamų produktų kurie padėtų mūsų virškinimo sistemai lengviau susitvarkyti esant trumpalaikiam negalavimui, apsinuodijimui, vėmimui, viduriavimui ir kitoms virškinamojo trakto problemoms.
Tikriausiai žinote, kad maisto produktai skirstomi į keletą grupių, todėl šiame tekste mes paminėsime tiek individualius produktus, tiek ir maisto grupes kurias vertėtų rinktis tuomet, kai ieškote ką valgyti po vėmimo ir viduriavimo.
Mitybos racionas kurį sudaro šviežūs vaisiai, daržovės, lęšiai, žuvis ir panašūs produktai organizme yra perdirbamas lengviau. Virškinimo sistema su šiais produktais susitvarko be didesnių problemų ir nėra smarkiai apkraunama. Žinoma geriausių rezultatų galima tikėtis tik tada, kada porcijos dydis yra ribojamas, o maistas ruošiamas švelniai (verdamas, garinamas) ir be prieskonių.
Toks mitybos racionas dažnai skiriamas pacientams po gastroenterologinių operacijų todėl yra ypač atsakingai apgalvotas ir mediciniškai patikrintas. Tyrimai rodo, kad lengvai virškinamas maistas prisideda prie geresnės pacientų savijautos ir net padeda sušvelninti tokių negalavimų kaip dirgliosios žarnos sindromas simptomus. Dėl šios priežasties lengvai virškinamas maistas po apsinuodijimo yra geriausias Jūsų pasirinkimas.
Lengvai virškinami vaisiai
Vienas geriausių Jūsų pasirinkimų yra vaisiai kuriuos lengva virškinti. Tuo pačiu tai produktas, kuriame gausu ląstelienos, todėl virškinimo sistemai suteikiama dviguba nauda. Tokį užkandį ne tik lengva virškinti, bet tuo pačiu vaisiuose esati ląsteliena bei maistinės skaidulos valo žarnyną.
Lengvas maistas (vaisiai) |
---|
Obuolius |
Avokadus |
Bananus |
Kriaušes |
Mėlynes |
Figas |
Slyvas |
Papajas |
Braškes |
Arbūzus |
Melionas |
Tačiau neapsiribokite vaisiais ar jų sultimis, kadangi didesnis jų kiekis skatina dujų kaupimąsi žarnyne, o tai ne tik nepadės sutrikusiam virškinimui, bet ir gali sukelti meteorizmą bei pilvo skausmus.
Atminkite, jog maisto produktų įvairovė yra itin svarbus faktorius siekiant gauti žmogui būtiną ir tinkamą mineralų bei mikroelementų spektrą.
Tai pasiekti Jums padės tinkamai paruoštos daržovės. Jeigu siekiate vartoti lengvai virškinamą maistą (ypač po apsinuodijimo), tuomet Jums netinka žalios daržovės (pvz salotos). Be to ribokite lęšių pupelių ir kitų ankštinių produktų kiekį. Nors ankštiniai produktai nėra draudžiamas produktas ir vartojant nedideliais kiekiais iš tiesų yra lengvas maistas, vartojant per daug pupelių ar lęšių virškinimo sistema gali būti papildomai apkrauta.
Lengvas maistas (daržovės) |
---|
Pupelės (juodos, Raudonos, Sviestinės) |
Morkos |
Kopūstai (lapinis) |
Lęšiai |
Žirniai |
Bulvės |
Saldžios bulvės |
Moliūgas |
Iš esmės prie lengvai virškinamo maisto priskiriame ir nemažai angliavandenių. Tačiau šiuo atveju tipinės rekomendacijos yra vartoti būtent daugiau rafinuotų angliavandenių (nes perdirbimo procese iš grūdų yra pašalinama sunkiau virškinama dalis). Tačiau tai prieštarauja bendriems sveikos mitybos principams, kadangi rafinuoti anliavandeniai ypač lengvai verčiami cukrumi, o tai savaime nėra geras ženklas ne tik diabetu sergantiems, bet ir bijantiems priaugti viršsvorio.
Todėl šiuo atveju reikia gerai apgalvoti savo pasirinkimus ir užtikrinti, kad angliavandeniai sudarytų pakankamai mažą mitybos raciono dalį.
Lengvas maistas (grūdai ir kiti angliavandeniai)
Baltieji ryžiai |
---|
Bolivinė balanda |
Sorų kruopos |
Kviečiai |
Avižos |
Balta duona (batonas) |
Makaronai |
Ryžių paplotėliai |
Krekeriai (be prieskonių) |
Tarp šių produktų, vienas dažniausiai vartojamų esant virškinimo problemoms, po ligos, po vėmimo ar viduriavimo, apsinuodijimo yra ryžių košė. Ryžių dažnai būna virtuvėje, todėl šį produktą ne tik lengva gauti, bet ir neužtrunka paruošti. Tam nereikia daug pastangų ar papildomų priedų, be to ryžiai nėra brangus produktas. Košė išvirša iš ryžių yra lengvai virškinama, tinka beveik visiem valgymo apribojimų turintiems žmoniems. Juose nėra glitimo (gluten-free), tai vegetariškas bei veganiškas produktas.
Dėl šių priežasčių ryžiai yra geras pasirinkimas kuomet norite pradėti valgyti po pykinimo ar sutrikusio virškinimo.
Tarp kitų saugesnių ir dažniau pasirenkamų lengvų maisto produktų yra šie:
Lengvai virškinamas maistas |
---|
Sriubos (švelnios) |
Žuvis |
Vištiena |
Jogurtas |
Kefyras |
Virtas kiaušinis |
Linų sėmenys |
Pabaigai maistas kuris nėra lengvai virškinamas:
Sunkiai virškinamas maistas |
---|
Rūgštūs vaisiai |
Saldumynai bei saldikliai |
Šokoladai |
Keptas, skrudintas maistas |
Aštrus maistas |
Taip pat virškinimą apsunkina: kava, sėklos bei riešutai, alkoholis, sūris, ledai, pienas, gazuoti gėrimai, žali vaisiai ir daržovės.
Jeigu sutriko virškinimas, vemiate ar viduriuojate paskaitykite ko nevalgyti kad greičiau pasveiktumėte ir atkurtumėte normalų žarnyno darbą.
Ačiū. O kaip yra su žoliniais augalais?