Mityba

Lengvai virškinamas maistas

Lengvai virškinamas maistas

Lengvai virškinamas maistas po apsinuodijimo

Maisto produktai kuriuos mes pasirenkame vartoti iš tiesų turi labai svarbų vaidmenį palaikant gerą sveikatą. Jau seniai kalbama, kad sveikas ir subalansuotas maistas padeda išspręsti ir sukontroliuoti nutukimo problemą, tačiau šį kartą mes ieškome sveikų, lengvai virškinamų produktų kurie padėtų mūsų virškinimo sistemai lengviau susitvarkyti esant trumpalaikiam negalavimui, apsinuodijimui, vėmimui, viduriavimui ir kitoms virškinamojo trakto problemoms.

Tikriausiai žinote, kad maisto produktai skirstomi į keletą grupių, todėl šiame tekste mes paminėsime tiek individualius produktus, tiek ir maisto grupes kurias vertėtų rinktis tuomet, kai ieškote ką valgyti po vėmimo ir viduriavimo.

Mitybos racionas kurį sudaro šviežūs vaisiai, daržovės, lęšiai, žuvis ir panašūs produktai organizme yra perdirbamas lengviau. Virškinimo sistema su šiais produktais susitvarko be didesnių problemų ir nėra smarkiai apkraunama. Žinoma geriausių rezultatų galima tikėtis tik tada, kada porcijos dydis yra ribojamas, o maistas ruošiamas švelniai (verdamas, garinamas) ir be prieskonių.

Toks mitybos racionas dažnai skiriamas pacientams po gastroenterologinių operacijų todėl yra ypač atsakingai apgalvotas ir mediciniškai patikrintas. Tyrimai rodo, kad lengvai virškinamas maistas prisideda prie geresnės pacientų savijautos ir net padeda sušvelninti tokių negalavimų kaip dirgliosios žarnos sindromas simptomus. Dėl šios priežasties lengvai virškinamas maistas po apsinuodijimo yra geriausias Jūsų pasirinkimas.

Lengvai virškinami vaisiai

Vienas geriausių Jūsų pasirinkimų yra vaisiai kuriuos lengva virškinti. Tuo pačiu tai produktas, kuriame gausu ląstelienos, todėl virškinimo sistemai suteikiama dviguba nauda. Tokį užkandį ne tik lengva virškinti, bet tuo pačiu vaisiuose esati ląsteliena bei maistinės skaidulos valo žarnyną.

Lengvas maistas (vaisiai)
Obuolius
Avokadus
Bananus
Kriaušes
Mėlynes
Figas
Slyvas
Papajas
Braškes
Arbūzus
Melionas

Tačiau neapsiribokite vaisiais ar jų sultimis, kadangi didesnis jų kiekis skatina dujų kaupimąsi žarnyne, o tai ne tik nepadės sutrikusiam virškinimui, bet ir gali sukelti meteorizmą bei pilvo skausmus.

Atminkite, jog maisto produktų įvairovė yra itin svarbus faktorius siekiant gauti žmogui būtiną ir tinkamą mineralų bei mikroelementų spektrą.

Tai pasiekti Jums padės tinkamai paruoštos daržovės. Jeigu siekiate vartoti lengvai virškinamą maistą (ypač po apsinuodijimo), tuomet Jums netinka žalios daržovės (pvz salotos). Be to ribokite lęšių pupelių ir kitų ankštinių produktų kiekį. Nors ankštiniai produktai nėra draudžiamas produktas ir vartojant nedideliais kiekiais iš tiesų yra lengvas maistas, vartojant per daug pupelių ar lęšių virškinimo sistema gali būti papildomai apkrauta.

Lengvas maistas (daržovės)
Pupelės (juodos, Raudonos, Sviestinės)
Morkos
Kopūstai (lapinis)
Lęšiai
Žirniai
Bulvės
Saldžios bulvės
Moliūgas

Iš esmės prie lengvai virškinamo maisto priskiriame ir nemažai angliavandenių. Tačiau šiuo atveju tipinės rekomendacijos yra vartoti būtent daugiau rafinuotų angliavandenių (nes perdirbimo procese iš grūdų yra pašalinama sunkiau virškinama dalis). Tačiau tai prieštarauja bendriems sveikos mitybos principams, kadangi rafinuoti anliavandeniai ypač lengvai verčiami cukrumi, o tai savaime nėra geras ženklas ne tik diabetu sergantiems, bet ir bijantiems priaugti viršsvorio.

Todėl šiuo atveju reikia gerai apgalvoti savo pasirinkimus ir užtikrinti, kad angliavandeniai sudarytų pakankamai mažą mitybos raciono dalį.

Lengvas maistas (grūdai ir kiti angliavandeniai)

Baltieji ryžiai
Bolivinė balanda
Sorų kruopos
Kviečiai
Avižos
Balta duona (batonas)
Makaronai
Ryžių paplotėliai
Krekeriai (be prieskonių)

Tarp šių produktų, vienas dažniausiai vartojamų esant virškinimo problemoms, po ligos, po vėmimo ar viduriavimo, apsinuodijimo yra ryžių košė. Ryžių dažnai būna virtuvėje, todėl šį produktą ne tik lengva gauti, bet ir neužtrunka paruošti. Tam nereikia daug pastangų ar papildomų priedų, be to ryžiai nėra brangus produktas. Košė išvirša iš ryžių yra lengvai virškinama, tinka beveik visiem valgymo apribojimų turintiems žmoniems. Juose nėra glitimo (gluten-free), tai vegetariškas bei veganiškas produktas.

Dėl šių priežasčių ryžiai yra geras pasirinkimas kuomet norite pradėti valgyti po pykinimo ar sutrikusio virškinimo.

Tarp kitų saugesnių ir dažniau pasirenkamų lengvų maisto produktų yra šie:

Lengvai virškinamas maistas
Sriubos (švelnios)
Žuvis
Vištiena
Jogurtas
Kefyras
Virtas kiaušinis
Linų sėmenys

Pabaigai maistas kuris nėra lengvai virškinamas:

Sunkiai virškinamas maistas
Rūgštūs vaisiai
Saldumynai bei saldikliai
Šokoladai
Keptas, skrudintas maistas
Aštrus maistas

Taip pat virškinimą apsunkina: kava, sėklos bei riešutai, alkoholis, sūris, ledai, pienas, gazuoti gėrimai, žali vaisiai ir daržovės.

Jeigu sutriko virškinimas, vemiate ar viduriuojate paskaitykite ko nevalgyti kad greičiau pasveiktumėte ir atkurtumėte normalų žarnyno darbą.

Apie autorių

Liepa Gradauskaitė

Liepa Gradauskaitė

Manęs dažnai klausia: "Liepa, ar sunku gyventi sveikai?" Atsakau, kad kartais sunku pradėti gyventi sveikiau kuomet turime daug nenaudingų įpročių. Tačiau pradėjus domėtis ir supratus, kad sveikas gyvenimas nėra vien tik draudimai ir apribojimai, bet ir pažinimas, sąmoningumo ugdymas - viskas pasidaro elementaru.

Vienas komentaras

Komentuoti