Virtas kiaušinis viduriuojant
DĖMESIO! Nevalgykite kiaušinių jeigu blogai pasijautėte būtent po to kai prieš tai valgėte kiaušinius. Neteisingai ar neatsargiai ruošiant kiaušinius maistas gali būti užkrėstas parazitais sukeliančiais sunkią infekciją – salmaneliozę.
Kaip sustabdyti viduriavimą jau rašėmė anstesnėse temose čia ir čia. Be to, greitam viduriavimo stabdymui yra puikiai veikiančios tabletės. Tačiau ne mažiau svarbu ir tinkamai atsirinkti maistą kuris suteiks daugiausiai naudos išsekusiam organizmui ir padės atstatyti prarastą maistinių medžiagų rezervą. Vienas labiausiai rekomenduojamų maisto produktų yra kiaušinis. Greičiausiai todėl, kad jis turi tiek daug privalumų.
* Visų pirma, net jei parduotuvės jau uždarytos, kiaušinių rasite beveik kiekviename šaldytuve. Jie ilgai išlieka švieži, o turint viršikinimo sutrikimų šviežias maistas yra itin svarbi sąlyga.
* Kiaušinius paprasta paruošti net tada kai blogai jaučiatės ir tikrai nenori užssimti jokiais darbais.
* Kiaušiniai puikiai tinka maisto racione esant viduriavimui, nes yra švelnus bei itin mažai skaidulinių medžiagų turintis maistas.
* Kiekviename kiaušinyje gausu naudingų medžiagų: Amino rūgšties kompleksas, baltymai, vitaminai, riebalų rūgštys bei mikroelementai.
Svarbu paminėti, jog esant skrandžio bei žarnyno trakto sutrikimams rekomenduojama valgyti būtent virtus kiaušinius. Čia kepti kiaušiniai netinka. Tačiau jeigu nemėgstate kietai virtų kiaušinių galite juos virti minkščiau. Anksčiau buvo sakoma, kad virtas kiausinis viduriuojant turi būti vartojamas tik išvirtas ketai, tačiau dabar medikų nuomonė šiuo klausimu nebėra tokia kategoriška. Priešingai – minkščiau virtas kiaušinis išsaugo daugiau naudingų medžiagų ir mikroelementų.
Atminkite, jog verdant kiaušinius juos reikia dėti į šaltą vandenį ir laukti kol užvirs. Jeigu bandysite dėti šaltą kiaušinį į jau užvirusį vandenį, tikėtina, kad jo lukštas suskils, o baltymas ištekės ir gražiai kiaušinio išvirti nepavyks.
Svarbu užtikrinti, kad vandens lygis visiškai uždengtų kevalą, jeigu matote jog vandens trūksta, galite jo dapilti nedideliu puodeliu, tačiau taip sumažinsite bendrą vandens temperatūra puode ir virimo laikas prailgės.
Minkštai verdamas kiaušinis
Užvirus vandeniui šiek tiek sumažinkite liepsną ir leiskite kiaušiniams pavirti bent 3 minutes. Praėjus šiam laikui nedelsiant perkelkite kiaušinius į šaltą vandenį, taip užtikrinsite, kad kiaušinio lukštas nusiluptų švariai.
Kietai verdamas kiaušinis
Užvirus vandeniui šiek tiek sumažinkite liepsną ir leiskite kiaušiniams pavirti bent 7 minutes. Praėjus šiam laikui nedelsiant perkelkite kiaušinius į šaltą vandenį, taip užtikrinsite, kad kiaušinio lukštas nusiluptų švariai.
Net ir virdami kiaušinius pagal visas rekomendacijas pastebėsite, kad kartais jie nesigauna mikšti ar kieti taip kaip norėjote. Tam įtakos turi keletas veiksnių ir tinkamiausią virimo laiką galite atrasti eksperimentuodami. Mes pastebėjome, kad laikas gali būti trumpesnis ar ilgesnis priklausomai nuo kaitlentės tipo (elektrinė ar dujinė) bei puodo dydžio, o taip pat nuo paties kiaušinio dydžio. Nors dauguma prekybos centre parduodamų kiaušinių yra ~60g. svorio, pastebėsite, kad kaimiškų kiaušinių dydžiai svyruoja nuo 42g. iki 70 gramų.
Esant žarnyno infekcijai patariama valgyti dažniau bet mažesnėmis porcijomis. Suaugusiam žmogui rekomenduojama suvalgyti 1-2 kiaušinius per dieną. Vaikams dienos norma yra 1 kietai virtas kiaušinis.
Rūpinimasis savo sveikata ir greita reakcija į problemą padės grečiau pasveikti.
Teksto komentarai