Sveika

Špinatų naudingosios savybės

Špinatų naudingosios savybės

Špinatų naudingosios savybės (foto)

Špinatas yra lapinė daržovė (salota). Jis yra tamsiai žalios spalvos ir kiek kartoko skonio. Būtent dėl specifinio skonio nemažai žmonių rečiau valgo šias naudingas daržo gėrybes.

Ir veltui, nes jame gausu maistinių medžiagų, antioksidantų ir karotinoidų junginių, kurie prisideda prie organizmo apsaugos nuo daugelio ligų – vėžio, diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, nutukimo, neurodegeneracinių sutrikimų.

Špinatų naudingąsias savybes geriausiai atsikleidžia jų cheminė sudėtis:

Baltymai. Špinatuose yra labai daug baltymų – 2.9 g 100 g produkto. Daugiau jų turi tik kai kurios ankštinės daržovės.
Angliavandeniai. Jų taip pat yra gana daug – apie 2 g 100-te gramų produkto.
Riebalų rūgštys.
Vanduo.
Maistinės skaidulos (ląsteliena).
Krakmolas.
Vitaminų kompleksas. Špinatuose gausu vitaminų A, C, E, taip pat B grupės vitaminų.
Makroelementai – fosforas, kalis, kalcis, natris ir magnis.
O taip pat selenas, cinkas, manganas, geležis ir varis.

Aš labai mėgstu špinatus! Tai mano žalias augalas, kai gaminu kokteilius. Juos taip lengva sumaišyti ir jie visada yra puikaus skonio. Man taip pat patinka, kad jie tokie prieinami ir nebrangūs. Paprastai maisto prekių parduotuvėje randu iš anksto nuplautų ir paruoštų vartoti, todėl juos labai lengva įmaišyti į kokteilius. Be to, jis puikiai dera su daugybe kitų ingredientų. Į špinatų kokteilį dažnai įdedu bananą, šiek tiek migdolų pieno ir šaukštelį baltymų miltelių, ir jis visada būna skanus. Jei dar nebandėte į savo kokteilį įmaišyti špinatų, labai rekomenduoju! Jeigu trūksta fantazijos, rekomenduoju panaršyti ir kitus žalius koktelius šiame receptų puslapyje. Aš išbandžiau bei išsisaugojau net keletą receptų kuriuos nuolat gaminu lieknėjimui bei užkandžiui, ypač kai nesinori sunkaus maisto.

špinatų kokteilisReta kita daržovė turi tiek daug vitaminų, mikro ir makroelementų. Špinatus rekomenduojama vartoti dažnai, kadangi jie turi šių sveikatai naudingų savybių:

• prisotina organizmą maistingųjų medžiagų;
• pašalina toksinus ir atliekas;
• gerina medžiagų apykaitą;
• skatina ląstelių aprūpinimą deguonimi;
• stiprina kraujagyslių sieneles;
• apsaugo nuo anemijos, hipertenzijos ir aterosklerozės;
• gerina regėjimą;
• stiprina kaulinį audinį;
• stiprina virškinimo sistemą;
• turi priešvėžinį poveikį;
• mažina svorį (kovoja su nutukimu);
• stiprina imuninę sistemą;
• Stiprina dantų emalį; gerina dantenų būklę;
• dalyvauja svarbių hormonų gamyboje;
• turi priešuždegiminį poveikį;
• mažina įtampą ir gerina bendrą atsipalaidavimą;
• apsaugo nuo neigiamų neurologinių ligų simptomų atsiradimo, gerina pažintines funkcijas.

Špinatai dažnai rekomenduojami nėščioms moterims ir mažiems vaikams. Taip yra todėl, kad jame yra beveik visi augančiam organizmui reikalingi vitaminai ir mineralai. Ne veltui špinatai atsidūrė pirmoje vietoje mūsų 24 sveikiausių maisto produktų sąraše. Be to, jis yra lengvai virškinamas, nes skatina seilių liaukų ir kasos veiklą.

Apie autorių

Liepa Gradauskaitė

Liepa Gradauskaitė

Manęs dažnai klausia: "Liepa, ar sunku gyventi sveikai?" Atsakau, kad kartais sunku pradėti gyventi sveikiau kuomet turime daug nenaudingų įpročių. Tačiau pradėjus domėtis ir supratus, kad sveikas gyvenimas nėra vien tik draudimai ir apribojimai, bet ir pažinimas, sąmoningumo ugdymas - viskas pasidaro elementaru.

Teksto komentarai

Komentuoti