Štai svarbus klausimas, į kurį tiesaus atsakymo dažnai negaunate. Taip yra todėl, kad aplinkosaugos aktyvistams jis yra labai nepatogus, dažnai kalba bus nukreipta į kažkokių miškų saugojimą, tačiau retai išgirsite tiesą apie palmių aliejaus poveikį sveikatai.
Ar reikia vengti palmių aliejaus dėl galimų pavojų sveikatai?
Tikrai ne. Nėra jokių įrodymų, kad pats palmių aliejus kelia kokį nors konkretų pavojų sveikatai. Reikia saikingai vartoti riebalus ir susitvarkyti mitybą pagal sveikos mitybos principus, bet čia jau kita kalba.
Matote, palmių aliejus yra valgomasis aliejus, gaunamas iš aliejinių palmių vaisių. Jis yra įprastas daugelio maisto produktų ir asmens higienos gaminių ingredientas, nes yra palyginti nebrangus ir turi ilgą galiojimo laiką. t.y. gerai išlaiko savo savybes ir yra saugus ingredientas daugelyje gaminių.
Svarbu pažymėti, kad visų rūšių riebalai, įskaitant sočiuosius riebalus, gali būti sveikos mitybos dalis, jei vartojami saikingai ir yra subalansuotos mitybos, kurioje yra įvairių maistinių medžiagų, dalis. Paprastai rekomenduojama rinktis nesočiuosius riebalus, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų ar avokadų aliejų, o ne sočiuosius riebalus, kai tik įmanoma.
Turinys
Palmių aliejaus žala
Žmonėms kurie kalba apie palmių aliejaus naudojimo žalą visiškai nesvarbu ar Jūs susirūpinsite aplinkosauga, ar išsigąsite dėl savo sveikatos ir imsite vengti šio produko dėl tikrų ar išgalvotų priežasčių. Jų tikslas yra mažinti palmių aliejaus naudojimą bet kokiais būdais. Radikaliems aplinkosaugos aktyvistams nėra svarbu Jūsų sveikata, laikas ar finansinė padėtis, jie siekia savo tikslų bet kokia kaina.
Aplinkosauginių radikalizmas
Svarbu suprasti, kad nevartoti palmių aliejaus jus ragina tos pačios organizacijos kurių inciatyva grupės asmenų dalyvavo nusikalstamoje ar smurtinėje veikloje:
• Padegimai ir kiti išpuoliai prieš tyrimų laboratorijas, kurių išvados šioms organizacijoms nėra palankios ir kelia grėsmę jų finansavimui ar išlikimui.
• Vandalizmas arba turto, pvz., įrangos ar transporto priemonių, naudojamų išteklių gavybos ar plėtros projektuose, sunaikinimas.
• Asmenų ar organizacijų, dalyvaujančių veikloje, kuri, kaip manoma, žalinga aplinkai, grasinimai arba bauginimas.
Ekstremizmas ir radikalizmas gali duoti priešingų rezultatų ir gali trukdyti, o ne padėti pastangoms pasiekti teigiamų pokyčių. Ekstremalios arba konfrontacinės taktikos gali atitolinti potencialius sąjungininkus ir rėmėjus ir sukelti susiskaldymą bei konfliktą, o ne skatinti dialogą ir bendradarbiavimą.
Galiausiai pažanga labiau tikėtina bendradarbiaujant, bendradarbiaujant ir pasiryžus išklausyti ir atsižvelgti į kitų perspektyvas, o ne taikant radikalias ar kraštutines taktikas.
Palmių aliejaus nauda
Palmių aliejus yra riebalų šaltinis, jame yra sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių mišinys. Kai kurie tyrimai rodo, kad palmių aliejus gali turėti tam tikros naudos sveikatai, kai vartojamas saikingai kaip subalansuotos mitybos dalis. Pavyzdžiui, palmių aliejus yra turtingas vitamino E šaltinis, kuris yra antioksidantas, padedantis apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso. Jame taip pat yra karotinoidų, kurie yra augaliniai pigmentai, galintys turėti tam tikros naudos sveikatai.
Pastarųjų metų tyrimai atskleidė, kad jis taip pat turi naudos sveikatai. Viename tyrime buvo siekiama įvertinti palmių aliejaus įtaką koronarinei širdies ligai, atskleidžiant, kad jo vartojimas iš tikrųjų yra naudingas mažinant rizikos veiksnius. Malonu žinoti, kad palmių aliejaus, kaip maistinių riebalų šaltinio, vartojimas nekelia jokios papildomos rizikos susirgti koronarine arterijų liga, kai jis vartojamas normaliais kiekiais kaip sveikos mitybos dalis.
Tyrimai taip pat atskleidė, kad glikolipidai, išgaunami iš šio augalo yra labai vertingi farmakologijoje bei kosmetikoje.
Visi šie tyrimai rodo, kad palmių aliejus gali būti svarbi sveikos mitybos dalis, bei pigus ir geras svarbių (ne tik maistinių) medžiagų šaltinis.
Augalinių aliejų svarba skurdesnėms šalims
Taip pat verta paminėti, kad skurdesnėse pasaulio šalyse palmių aliejus pakeičia gyvulinius riebalus kurių naudojimas buvo labai paplitęs dėl mažos savikainos ir gero prieinamumo.
Augaliniai aliejai, tokie kaip alyvuogių aliejus, rapsų aliejus ir palmių aliejus, turi keletą galimų privalumų, kai naudojami gaminant maistą.
Taip, palmių aliejus laikomas augaliniu aliejumi, nes jis gaunamas iš aliejinės palmės (Elaeis guineensis) vaisių. Jis plačiai naudojamas maisto produktuose, taip pat ne maisto produktuose, tokiuose kaip muilas, žvakės ir kosmetika.
Palmių aliejus turi daug savybių, todėl jį patrauklu naudoti įvairiuose produktuose. Jis yra gana nebrangus gaminti ir turi ilgą galiojimo laiką. Jis taip pat yra labai stabilus ir atsparus apkartimui, todėl yra saugesnis gaminiuose, kurių galiojimo laikas turi būti ilgas.
Augaliniai aliejai paprastai turi aukštą degimo temperatūra, o tai reiškia, kad juos galima kaitinti, nesukeliant sveikatai kenksmingų dūmų. Dėl to jie tinkami kepimui aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, maišant ir gruzdinant.
Palmių aliejus pakeičia taukus ir mažina jų gamybą
Galima teigti, kad skurdžiose šalyse palmių aliejaus naudojimas mažina taukų naudojimą bei gamybą.
Daugelyje besivystančių šalių palmių aliejus pastaraisiais dešimtmečiais vis dažniau naudojamas kaip kiaulinių taukų ir kitų gyvulinių riebalų pakaitalas.
Tai gera alternatyva kuri gali turėti poveikį ateinančių kartų sveikatos gerinimui. Taukai – nėra geras pasirinkimas gaminant maistą. Nors lašinius saugu vartoti mažais kiekiais, kūdikiams ir mažiems vaikams tai nėra sveikas pasirinkimas.
Todėl šiose šalyse palmių aliejus skatina teigiamus pokyčius.
Palmių aliejus paprastai yra pigesnis nei kiaulių taukai: palmių aliejus dažnai yra pigesnis nei taukai ir kiti gyvūniniai riebalai, todėl besivystančių šalių vartotojams jis lengviau prieinamas.
Palmių aliejus yra stabilesnis ir jo galiojimo laikas ilgesnis: kadangi jis yra labai stabilus ir atsparus apkartimui, palmių aliejaus galiojimo laikas gali būti ilgesnis nei taukų ir kitų gyvulinių riebalų. Tai ypač svarbu tose šalyse, kur šaldymas gali būti ribotas.
Palmių aliejus yra neutralaus skonio: skirtingai nei taukai, kurių skonis yra išskirtinis, palmių aliejus yra neutralaus skonio, kuris neužgožia kitų patiekalo ingredientų. Dėl to jis yra tinkamas taukų pakaitalas įvairiuose receptuose.
Apskritai tikėtina, kad palmių aliejaus prieinamumas ir įperkamumas prisidėjo prie taukų vartojimo sumažėjimo daugelyje besivystančių šalių.
Kokį aliejų rinktis?
Žinoma, svarbu nepamiršti, kad nė viena riebalų rūšis nėra tobula visoms situacijoms, taip pat svarbu pasirinkti tinkamus riebalus konkrečiam gaminimo būdui ir patiekalui. Taip pat svarbu saikingai vartoti riebalus, nes jie turi daug kalorijų ir gali prisidėti prie svorio padidėjimo, jei suvartojama per daug.
Teksto komentarai