Dilgėlės vartojamos keletu būdų: į kokteilius, sriubas ar salotas. Pasirinkau keletą įdomių faktų apie šį supermaistą.
100 g dilgėlių yra:
- Kalcio – ~50% RPN (rekomenduojama paros norma)
- Fosforo – ~50% RPN
- Geležies – ~60% RPN
- Beta karotino (vitamino A prekursorius) – ~260% RPN.
- Vitamino A – ~50% RPN. Vitaminą A organizmas sugeba kaupti, todėl truputį daugiau nei reikia nėra blogai.
- Vitamino C – ~200% RPN (>3 kartus daugiau nei apelsinuose ar citrinose)
- Vitamino K – ~620% RPN. Vitaminas K irgi kaupiamas.
- Ląstelienos – ~30% RPN.
Yra dar ir daugiau mikroelementų bei vitaminų – magnis, B1, B2, E, bet kiekiai ne tokie įspūdingi. 100 g šio augalo gal ir nėra labai mažai, bet susimalus žalią kokteilį suvartoti vienu kartu tikrai galima.
Keli praktiniai patarimai kaip valgyti dilgėles:
- Dilgėles skinti jaunas.
- Imti geriausiai viršutinius 6 lapelius.
- Dilgėlės vartojamos iki žydėjimo, kai nutįsta kasos su sėklomis.
- Rinkti geriau su guminėmis pirštinėmis.
- Galima užsišaldyti ar užsidžiovinti žiemai. Prieš šaldant rekomenduojama nuplikyti ar 1-2 min. pavirti.
Labai džiaugiuosi, kad vaikai pamėgo net dilgėlių sriubą. Kai noriai valgo, net smagu gaminti, o tuomet susėsti visiems prie stalo. Tokia atrodo paprasta, bet labai svarbi šeimos akimirka.