Mityba

Tyrimas: mažiausiai angliavandenių turinti duona

mažai angliavandenių turinti duona

mažai angliavandenių turinti duona

Kadangi nemažai kalbėjome apie geruosius ir bloguosius angliavandenius, galima sakyti, kad susidarėte neblogą vaizdą apie tai kas yra angliavandeniai ir kokie būna jų tipai. Tačiau visa ši informacija ir žinios bus veltui jeigu nepradėsite jų taikyti savo kasdieniame gyvenime. Juk tik taip šios žinios Jums gali suteikti realią naudą.

Galvodami nuo ko pradėti neužsibrėžkite sau per didėlių tikslų. Tyrimai rodo – kuo radikalesnių pokyčių imasi žmogus, tuo sunkiau būna laikytis plano ir tuo didesnė nesekmės tikimybė.

Mes siūlome pradėti nuo duonos. Tai visiem gerai pažįstamas, lengvai prieinamas ir gana universalus produktas tinkantis tiek sveikiems pusryčiams, tiek ir užkandžiui dienos eigoje.

Skaitykite toliau, nes dabar mes norime Jus supažindinti su atliktu tyrimu kurio metu bandėme išsiaiškinti kaip išsirinkti mažiausiai angliavandenių turinčią duoną artimiausiame prekybos centre.

Mažai angliavandenių turinti duona

Apie tyrimą: Šiame tyrime mums nerūpėjo duonos kaina, kepalo dydis ar skonis todėl informacijos apie tai kurio gamintojo duona buvo pigiausia ar skaniausia čia nerasite. Kadangi tyrimo metu visas dėmesys buvo skirtas kiekvienos duonos sudėčiai bei maistingumo informacijai.

Mes pabandėme atsakyti į dažnai kylantį klausimą apie tai, kuri duona turi mažiau angliavandenių, tačiau šį kartą mes neapsiribojome duonos gaminių grupėmis (tamsi, šviesi, balta, grūdų, mielinė, bemielė) tačiau pasirinkome keletą konkrečių produktų į kurių sąrašą pateko ne tik įprasta, juoda, bet ir keletas pilno grūdo bei bemielių produktų.

mažai angliavandenių turinti duona (lentelė)

Koks skirtumas tarp angliavandenių kiekio ir tų angliavandenių kurie yra įvardinami kaip cukrūs?

Cukrūs yra angliavandeniai kuriuos organizmas verčia gliukoze. Iš esmės visi angliavandeniai virsta gliukoze tačiau cukrūs gliukoze paverčiami žymiai greičiau. Ir nors gliukozė yra gyvybiškai svarbus komponentas kiekvienai organizmo ląstelei, dalis žmonių turi sutrikusį organizmo gebėjimą panaudoti gliukozę.

Dėl šios priežasties Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba reikalauja iš gamintojų, kad jie maistingumo informacijoje išskirtų kokią produkto angliavandenių dalį sudaro cukrūs. Nuo to kaip kiekviename produkte pasiskirsto gerieji ir blogieji angliavandeniai priklauso kokį greitą cukraus lygio šuolį kraujyje patirsite vartodamį pasirinktą produktą.

  • Gardėsis / Sėklų duona / 29.7g / 5.9g
  • Vilniaus duona / Juoda duona su sėklomis / 37g / 2.9g
  • Vilniaus duona / Urtės sumuštinių duona / 40g / 3.4g
  • Biržų duona / Viso grūdo ruginė duona / 40.8g / 1.6g
  • Trejos girnos / Tamsi duona / 41.5g / 0.7g
  • Gardėsis / Gardėsio / 42.3g / 5.7g
  • Trejos girnos / Viso grūdo duona / 43g / 2.2g
  • Gardėsis / Bočių #1 / 44.3g / 4.3g
  • Gardėsis / Jorė juoda be pridėtinio cukraus / 45.4g / 4.2g
  • Vilniaus duona / Agotos šviesi / 46g / 4.1g
  • Gardėsis / Bočių #2 / 46.5g / 5g
  • Klaipėdos duona / Klaipėdos plikyta / 47g / 3.2g
  • Vilniaus duona / Agotos juoda / 49g / 5.5g
  • Baltasis pyragas / Bočių duona / 49.8g / 4.4g
  • Gardėsis / Jorė juoda / 52.2g / 7.5g
  • Vilniaus duona / Močiutės / 53g / 5.1g
  • Baltasis pyragas / Jonė viso grūdo dalių / 55.3g / 10.4g
  • Baltasis pyragas / Jonė ruginių miltų / 56.1g / 7.3g
  • Baltasis pyragas / Mamos / 60.7g / 9.1g

Ką mes sužinojome atlikdami palyginimą

Kaip matote tarp mūsų atsitiktinai atrinktų produktų mažiausiai angliavandenių pasirodė turinti Gardėsio “Sėklų duona”, o daugiausiai Baltojo pyrago “Mamos” duona.

daug angliavandenių turinti duona

Baltasis pyragas "Mamos" duona

Sudėtyje 60.7g angliavandenių iš kurių 9.1g cukrūs

mažai angliavandenių turinti duona

Gardėsis "Sėklų" duona

Sudėtyje 29.7g angliavandenių iš kurių 5.9g cukrūs

Išvada: matome, kad ši Gardėsio Sėklų duona turi net dvigubai mažiau angliavandenių savo sudėtyje negu Baltojo pyrago Mamos duona. Pastebėsite, kad sėklų duona turi nemažai nesmulkintų sėklų, matyt tai turi nemažai įtakos bendram angliavandenių kiekiui produkte kadangi tarp kitų mažiau angliavandenių turinčių duonos produktų irgi randame viso grūdo duonas bei duonas su sėklomis.

Atlikę šį tyrimą supratome, jog būtų verta kitame tyrime tarpusavyje palyginti panašesnius duonos produktus. T.y. sėklų duonas lyginti su kitomis sėklų ar grūdų duonomis, tamsias duonas išskirtinai tik su tamsiomis ir tt. Tačiau nepaisant to, manome jog ši informacija yra ne mažiau vertinga renkatis produktus tais atvejais kuomet nerūpi kiti produkto aspektai, o ieškoma duonos produkto su mažiausiu angliavandenių kiekiu.

Iš pateiktų duomenų galima susidaryti neblogą bendrą vaizdą apie tai kiek maždaug angliavandenių būna duonoje. Rikdamiesi duonos produktus ir neturėdami laiko lyginti visų duonų maistingumo informacijos prisiminkite, kad mažiau angliavandenių tikriausiai turės duonos su grūdais, pilno grūdo duonos, bei įvairios sėklų duonos.

Norime pabrėžti, kad šio tyrimo tikslas nėra parodyti vieno produkto ar gamintojo pranašumą prieš kitus ar atskleisti vieno ar kito gaminio trūkumus. Čia pateikiami gaminiai buvo atrinkti atsitiktine tvarka pagal esamą prieinamumą ir tai kaip juos mato bei renkasi tipinis vartotojas. Aktuali informacija buvo surinkta 2019 metų birželio mėnesį todėl laikui bėgant gali pasikeisti gaminių pavadinimai ar sudėtys. Jeigu pastebėjote neatitikimų, turite pastabų, papildymų arba vertingos informacijos kuri gali būti naudinga vartotojui besidominčiam mažai angliavandenių turinčia duona, maloniai prašome savo komentarus rašyti tiesiog čia, po šiuo tekstu arba siųsti mums pranešimą per svetainėje esančia kontaktų forma.

Apie autorių

Liepa Gradauskaitė

Liepa Gradauskaitė

Manęs dažnai klausia: "Liepa, ar sunku gyventi sveikai?" Atsakau, kad kartais sunku pradėti gyventi sveikiau kuomet turime daug nenaudingų įpročių. Tačiau pradėjus domėtis ir supratus, kad sveikas gyvenimas nėra vien tik draudimai ir apribojimai, bet ir pažinimas, sąmoningumo ugdymas - viskas pasidaro elementaru.

Teksto komentarai

Komentuoti