Naudinga Žinoti

Kavos nauda ir žala

Kavos nauda ir žalaKavos nauda ir žala

Kava – vienas iš kontraversiškų gėrimų. Vieniems tai ryto pradžia, kitiems – vengtinas narkotikas, tretiems – puikus antioksidantų šaltinis. Puiki tema pasigilinti.

Aš asmeniškai kavą geriu išskirtinėmis progomis, daugiau pasilepinimo/pasimėgavimo tikslu – skanus gėrimas ir tiek. Prieš kelis metus gerdavau kasdien, bet vėliau įtikėjau, kad tai nėra itin geras gėrimas, todėl pradėjau vengti, kol galiausiai nesumažinau iki 1 puodelio į savaitę. Tačiau stengsiuosi būti nešališkas ir neieškosiu vien prieš kavą nukreiptų faktų.

Įdomi istorija iš asmeninės patirties. Per pastaruosius 12 metų JAV teko lankytis apie 30 kartų. Ir kuo toliau, tuo sunkiau sekėsi pakelti laiko skirtumą. Metai vis tiek kapsi. Standartinė kova su žiovuliu – kavos puodelis. Nors tų puodelių būdavo nemažai – pagalba iš jų nebuvo didelė. Tačiau per paskutines dvi keliones jet-lag’o beveik nebuvo. Pradėjau ieškoti priežasčių ir tada supratau, kad visai negėriau kavos – nei lėktuve, nei atvykęs. Savijauta gal ir nebuvo visai normali (laiko skirtumas buvo 8-9 valandos), bet žymiai geresnė nei ankstesnių kelionių metu. Čia šiaip, lyrinis nukrypimas.

Radau įdomų straipsnį vardinantį kavos atsisakymo motyvus:

  1. Kofeinas kelia streso hormonų kiekį, kurie sukelia kortizolio ir insulino kiekį. Atsiranda prasta savijauta.
  2. Pripratimas prie kofeino mažina jautrumą insulinui, tada ląstelės neadekvačiai reaguoja į cukrų kraujyje. Aukštas cukraus kiekis didina kraujotakos ligų riziką.
  3. Nefiltruota kava turi daugiausiai antioksidantų, tačiau iš jos į organizmą patenka diterpenai, kurie siejami su aukštu cholesterolio bei trigliceridų lygiu.
  4. Gerosios chlorogeninės rūgštys, lėtinančių gliukozės pasisavinimą žarnyne, taip pat didina homocisteino lygius, kuris didina kraujotakos ligų riziką bei siejamas nutukimu.
  5. Kavos rūgštingumas asocijuojamas su virškinimo diskomfortu, refliuksu ir disbioze.
  6. Potraukį kavai turintys žmonės sunkiau pasikliauna natūraliais energijos šaltiniais.
  7. Kava jau nebe gėrimas, o įvaizdis – garuojanti, saldi, su pieno puta… Mhm… Ryto latte yra nemaistingo, bet tonizuojančio maisto įsikunijimas.
  8. Pas kavos gėrėjus gali būti mažesnis seratonino, reikalingo geram miegui, virškinimui, energijos lygiui ar nuotaikai, kiekis. Tada reikia kofeino energijos lygiui pakelti. Gaunasi nesmagus ciklas.
  9. Padažnėjusio šlapinimosi metu (kava – geras diuretikas), pas kavos mėgėjus pastebėta padidintas kalcio, magnio ar kalio šalinimas.
  10. Kavos sudedamosios dalys gali pakenkti kepenų veiklai.

Baisu? Man tai tikrai neskaniai skamba. Straipsnyje taip pat yra patarimų, kaip atsisakyti kavos ir kuo ją keisti.

Bet internete daug visokio gėrio, tai bandau surasti, kuo kava yra gerai. Radau daug įdomios informacijos. Santrauka:

  1. Kava didina protinius sugebėjimus. Tyrimai rodo, kad kofeinas gali pakelti nuotaiką, pagerinti reakciją, atmintį, budrumą ir kognityvinę funkciją.
  2. Kava gali padėti deginti riebalus ir gerina fizinius sugebėjimus. Kofeinas spartina medžiagų apykaitą ir riebiųjų rūgščių oksidaciją. Du skirtingi metatyrimai nustatė, kad kofeinas didina fizines galimybes vidutiniškai apie 11-12%.
  3. Kava gali drastiškai sumažinti 2-o tipo diabeto riziką. Tyrimai rodo, kad vartojantys kavą diabeto riziką sumažina nuo 23% iki 67%. Asmeniškai aš manau, kad kava gal ir mažina riziką, bet pagrindinė priežastis – mityba, tai gal nuo jos ir pradėkim. Nes vos ne gaunasi – “valgysiu bet ką, bet va išgersiu kavos ir viskas bus gerai”. Be to tyrimai buvo stebimieji – t.y. nustatytos koreliacijos, o ne veikimo mechanizmas.
  4. Kava gali sumažinti alzheimerio ir parkinsono ligų riziką. Tyrimai rodo, kad kavos gėrimas siejamas su 60% mažesne alzheimerio, parkinsono ir silpnaprotystės riziką.
  5. Kava gali būti labai naudinga kepenims. Tyrimai rodo, kad kavos gėrimas mažina cirozės riziką net 80%, ypač tiems, kurie geria 4 ir daugiau puodelių per dieną. Kava taip pat siejama su 40% mažesne kepenų vėžio rizika.
  6. Kava gali sumažinti mirties riziką. Du dideli tyrimai parodė, kad kavos gėrimas mažina mirties rizika, nepriklausomai nuo jos priežasties.  Jo… turiu įtarimą, kad čia jau persistengta su koreliacijom.
  7. Kavoje yra mikroelementų ir antioksidantų: B5, B2, B3, B1, šiek tiek kalio ir mangano. Bet kiekiai tikrai maži. Pvz., reikia 16 puodelių kavos, kad gauti B5 paros normą.
    Kava yra didžiausias antioksidantų šaltinis vakarietiškoje mityboje. Tik klausimas ar čia kavos privalumas ar mitybos trūkumas.
  8. Kava gerai širdžiai. Danų tyrimas (daugiau nei 37,000 žmonių,  13 metų), nustatė, kad saikingas kavos gėrimas (2-4 puodeliai per dieną) sumažino širdies ligų riziką 20% lyginant su tai kurie daugiau, mažiau, ar iš vis negeria. Yra tam tikrų įrodymų, kad kava apsaugo nuo uždegimų sukeliamų arterijų pažeidimų.
  9. Kava mažina tam tikrų vėžinių susirgimų riziką – prostatos, gimdos, storosios žarnos, tiesiosios žarnos, ir krūties. Toks kavos poveikis siejamas su polifenoliais – antioksidantais.
  10. Kava saugo nuo podagros. Vėlgi, tyrimai rodo, kad kavos gėrimas (su kofeinu ar be) mažina podagros riziką. Kuo didesnis vartojimas – tuo mažesnė podagros rizika. Nuopelnai ir vėl priskiriami antioksidantams. Iš savo pusės pasakysiu, kad podagros riziką mažina vegetarinė mityba – t.y. reikia šalinti priežastį, o ne pasekmę.

Jei trumpai, tai gerk kavą ir tapsi superžmogumi.

Išvados

Smagumėlis – sunku ir suprasti, gerai ta kava ar ne. Ir kepenims kenkia, ir kepenims padeda. Nuotaiką kelia, bet atsiranda prasta savijauta. Gal esmė kiekyje? Sakoma, kad saugus kiekis – 200-300 mg kofeino per dieną – 2-4 puodeliai. Kažkaip daugoka… M. Tombakas savo knygoje “Kaip sveikai gyventi 150 metų” rekomenduoja kavą gerti racionaliai – 1-2 puodelius per dieną. Taip pat nerekomenduojama gerti saldintos ir/ar riebiu pienu pagardintos kavos. Nefiltruota taip pat pranašesnė už filtruotą. Tačiau viskas priklauso nuo priežasčių, dėl kurių geriate – jei dėl sveikatos, tada gal ir verta susimąstyti, bet jei dėl malonumo – svarbiausia nepadauginti.

Didžiausias mano akimis kavos minusas – energetinė priklausomybė. Sunku žiūrėti į žmonės, kuriems diena neprasideda tol, kol neišgeria puodelio kavos. Nes čia jau normali narkomanija.

Visi tyrimai, rodantys kavos naudą, yra stebimieji, todėl nėra aišku, kad būtent kava yra atsakinga už tam tikras naudas. Be to, kava pateikiama kaip vaistas tam tikroms ligoms, tačiau, jei jau taip nenorite jomis susirgti, ieškokit esminių priežasčių, o ne gydykit simptomus. Visi neigiami tyrimai remiasi konkrečiais procesais, sukeliamais kavoje esančių medžiagų – skamba kaip ir rimčiau.

Atsakykite sau, kodėl jūs geriate kavą. Sekite savo savijautą. Elkitės sąmoningai.

Apie autorių

Liepa Gradauskaitė

Liepa Gradauskaitė

Manęs dažnai klausia: "Liepa, ar sunku gyventi sveikai?" Atsakau, kad kartais sunku pradėti gyventi sveikiau kuomet turime daug nenaudingų įpročių. Tačiau pradėjus domėtis ir supratus, kad sveikas gyvenimas nėra vien tik draudimai ir apribojimai, bet ir pažinimas, sąmoningumo ugdymas - viskas pasidaro elementaru.

Teksto komentarai

Komentuoti