Juodieji kmynai (foto)
Juodasis kmynas yra mėgstamas kulinarijoje dėl savo aštraus skonio bei kvapo. Tačiau šis prieskonis gali būti naudojamas ne tik patiekalams paryškinti, bet ir sveikatai stiprinti. Taigi, panagrinėkime labiau šio egzotiško ir įdomaus prieskonio naudą sveikatai.
Šis vienmetis augalas dar vadinamas juodgrūde yra kilęs iš paslaptingųjų rytų. Kaip jau žinote, labiausiai vertinamos yra būtent juodojo kmyno sėklos. Dėl savo aštraus skonio bei aromato jie dažnai pateikiami kaip juodųjų pipirų alternatyva. Kai kurie žmonės ruošdami maistą teikia pirmenybę būtent šiam prieskoniui dėl to, kad skirtingai nei įprasti, juodieji pipirai, juodgrūdė taip neerzina skrandžio.
Skirtingai nei mums gerai pažįstamas kmynas, šis augalas nėra priskiriamas umbellifers šeimai ir priklauso visai kitai, vėdrynų šeimai. Todėl botanine prasme turi mažai ką bendro su klasikiniu kmynu. Tačiau šis augalas taip pat auginamas kaip prieskonis, nors botanikai skaičiuoja apie 20 skirtingų juodgrūdžių (Nigella) atmainų iš kurių keletas yra vertinami ir dėl savo dėkoratyvių žiedų bei auginami namuose.
Nesunkiai atpažinsite juodojo kmyno augalą pagal kelis požymius: Jo stiebas tiesus, gana šakotas ir gali pasiekti 30-40 cm ilgį. Žiedai pavieniai, taisyklingos formos, apačioje šiek tiek siaurėjantys. Jeigu ieškotume palyginimo, iš pirmo žvilgsnio šiek tiek primena rugiagėlės, tačiau pažiūrėjus iš arčiau skiriasi tiek lapų forma, tiek ir žiedo sandara.
Lapai smulkūs ir pailgi, maždaug 2 – 3 cm ilgio. Jie grupuojasi po 3 ant vienos šakelės ir taip sudaro struktūrą panašią į skėčio fragmentą.
Vaisiai viršuje turi dyglių karūnėlę ir yra pailgi, daugialypiai, išsipūtę. Viduje slepia sėklas.
Sėklos juodos ir raukšlėtos, juodasis kmynas savo forma panaši į piramidę. Turi stiprų aromatą panašų į pipirų, žemuogių ir muskato riešutų kombinaciją.
Juodieji kmynai yra gerai žinomi nuo labai senų laikų. Kai kur rašoma, kad tai pats galingiausias vaistinis augalas kurį kada nors atrado žmogus. Tai yra vienas iš augalųkurio buvo surasta faraono Tutanchamono kape. Be to, jis yra paminėtas ir Biblijoje.
Sakoma, kad šių sėklų vertė unikali ir turi labai turtingą cheminę sudėtį. Šiame grūdelyje surandama net 100 komponentų ir dalis šių medžiagų nėra detaliai ištirtų, tačiau pagrindiniai dėmesio verti komponentai yra šie:
Nigelonas;
Eterinis aliejus;
Riebalų rūgštys;
Vitaminai E, C, A ir B grupės vitaminai;
Šiurkštus pluoštas (aktyvina peristaltiką);
Mikro ir makroelementai;
Šios sėklos turi tokių unviersalių gydomųjų savybių, jog yra manančių, kad būtent juodieji kmynai gali paskatinti proveržį onkologinių ligų gydyme. Senovės Romos laikais šios sėklos buvo vadinamos “Panacėja” t.y. vaistu nuo visų ligų.
Yra manančių, jog juodieji kmynai gali padėti esant šiems susirgimams:
Ligos |
---|
Peršalimas, gripas, pneumonija, bronchitas; |
Įvairios žarnyno ligos; |
Kepenų susirgimai (hepatitas); |
Odos ligos (dermatitai, žaizdos, furunkulai, egzemos); |
Burnos patologijos (stomatitas, gingivitas); |
Širdies ir kraujagyslių ligos (hipertonija, ateroterozė); |
Inkstų ir šlapimo takų akmenligės (urolitizė); |
LOR srities ligos (rinitas, kosulys, laringitas, tracheitas, sinusitas, otitas); |
Žarnyno helmintozė (kirmelės); |
Maliarija; |
Vyrų lytinės funkcijos sutrikimai (potencijos problemos, adenovirusinė infekcija); |
Sąnarių patologijos (artritai, reumatizmas); |
Moterų ligos (endomeriozė, cistinė mastopatija, miomama, nevaisingumas, kraujavimas). |
Prekyboje rasite ne tik sausas juodųjų kmynų sėklas bet ir juodųjų kmynų alieju kuris yra itin koncentruotas ir reikalauja itin apdairaus vartojimo.
Teksto komentarai