Sveika

Graikinių riešutų pertvarėlės su degtine (receptas)

graikinių riešutų pertvarėlės su degtinegraikinių riešutų pertvarėlės su degtine

Graikiški riešutai susideda iš keleto dalių, tačiau ne visi yra matę, o juo labiau čiupinėję nokstantį riešutą žaliame apvalkale. Šio apvalkalo viduje slepiasi kietas gvildas (taip vadinamas gilės ar riešuto lukštas) kurį sulaužę rasite minkštą bei maistingą riešuto dalį – branduolį. Tačiau pastebėsite, kad iš kevalo viso riešuto taip lengvai išimti nepavyks. Taip yra dėl to, kad įpatingos formos graikinis riešutas suvaržytas lukšte esančių pertvarėlių.

Tikriausiai esate įpratę šias pertvarėles išmesti, tačiau liaudies medicina tvirtina, kad būtent graikinių riešutų pertvarėlėse yra ne mažiau naudingų medžiagu negu pačiame riešute. Manoma, jog pasigaminus šių pertvarėlių užpiltinę su degtine (tiktūrą) galima gydyti sąnarių skausmus, galvos skausmą, padidėjusį nervingumą ar net radikulitą.

Riešutų pertvarėlės

Štai kaip gaminame graikinių riešutų pertvarėles su degtine:

Iš tiesų, pagaminti graikinių riešutų pertvarėlių antpilą yra labai paprasta. Pasiruošiame švarų indą ir riešutus, toliau atliekame šiuos veiksmus:

· Perskeliame kiekvieną riešutą ir bandome kuo švariau išrūšiuoti kevalus, vidines kevalo pertvarėles bei riešutus į atskiras krūveles.
· Kietus kevalus išmetame, o riešutų pertvarėles dedame į pasiruoštą švarų stiklinį indą.
· Pertvarėlės turėtų sudaryti maždaug 2/3 indo talpos, todėl atsižvelkite į tai rinkdamiesi stiklainio dydį.
· Likusią indo dalį užpildome degtine iki pat viršaus.
· Užsukame indą ir paliekame taip stovėti bent du ar tris mėnesius.
· Praėjus reikiamam laikui antpilą filtruojame per medžiaginę marlę.

Paruoštas antpilas bus kartus, tačiau jo skonį leidžiama pagerinti cukrumi. Pusės litrui galima įdėti šaukštelį cukraus, tačiau tai daryti galima tik tuomet, kai antpilas pilnai paruošas iš išstovėjęs numatytą laiką be cukraus.

Graikiniai riešutai yra labai vertingi žmogaus sveikatai. Ne veltui sakoma, jog Babilono šventikai neleido įprastiems žmonėms valgyti riešutų, o senovės laikais riešutai buvo laikomi turtingųjų maistu.

Apie autorių

Liepa Gradauskaitė

Liepa Gradauskaitė

Manęs dažnai klausia: "Liepa, ar sunku gyventi sveikai?" Atsakau, kad kartais sunku pradėti gyventi sveikiau kuomet turime daug nenaudingų įpročių. Tačiau pradėjus domėtis ir supratus, kad sveikas gyvenimas nėra vien tik draudimai ir apribojimai, bet ir pažinimas, sąmoningumo ugdymas - viskas pasidaro elementaru.

Teksto komentarai

Komentuoti