Mityba Sveika

Chia sėklų maistinė vertė ir nauda

Chia sėklos

Chia sėklos maistinė vertė

Tikriausiai girdėjote apie chia sėklų naudą, tačiau ne kiekvienas žino, jog šios sėklos yra surenkamos iš žydinčio, į mėtas panašaus augalo vardu Salvia hispanica ir buvo plačiai vertinamos dar senovės Majų bei Aztekų laikais.

Chia sėklos yra puikus kalcio, fosforo, mangano bei ląstelienos šaltinis. Jose ląsteliena sudaro beveik 40% masės, todėl tai neabejotiniai vienas geriausių ląstelienos šaltinių pasaulyje.

100 gramų Chia sėklų sudaro
490 Kalorijų
43.8 g Angliavandenių (37.7g ląstelienos);
27 g Riebalų;
15.6 g Baltymų;
0 mg Magnio;
0 mg Geležies;
631 mg Kalcio;
948 mg Fosforo;
160 mg Kalio;
19.0 mg Natrio;
3.5 mg Cinko;
0.2 mg Vario;
2.2 mg Mangano;

Šie skaičiai gana įspūdingi jau vien dėl to, jog vertiname vos 100 gramų šių sėklų. Todėl joms dažnai suteikiamas super maisto titulas bei įtraukiamos į daugybę sveikų receptų.

Be to, chia sėklose gausu vitamino B3 (Niacino), vitamino B1 (Thiamino) ir vitamino B2. Jos natūraliai savyje neturi gliuteno (glitimo) bei dažniausiai yra užauginamos organiškai.

Apie autorių

Liepa Gradauskaitė

Liepa Gradauskaitė

Manęs dažnai klausia: "Liepa, ar sunku gyventi sveikai?" Atsakau, kad kartais sunku pradėti gyventi sveikiau kuomet turime daug nenaudingų įpročių. Tačiau pradėjus domėtis ir supratus, kad sveikas gyvenimas nėra vien tik draudimai ir apribojimai, bet ir pažinimas, sąmoningumo ugdymas - viskas pasidaro elementaru.

Teksto komentarai

Komentuoti