Česnakas su pienu nuo kraujo spaudimo (foto)
Sergantys hipertenzija žmonės tikriausia yra bent kartą girdėję apie česnako naudą kovojant su šia liga. Tai yra tiesa – česnakas padeda mažinti kraujo spaudimą, stiprina kraujagysles, tačiau ar žinote kaip tinkamai vartoti česnaką, o kada galbūt jo vartoti nėra patartina?
Ši, išskirtinio kvapo bei skonio, svogūninė daržovė naudojama medicinoje nuo netmenamų laikų. Jis atbaido parazitus bei turi antiseptinį poveikį, todėl dažnai minimas ne tik kulinarinėse knygose, bet ir liaudies medicinos elementoriuose.
Šiandien norime daugiau dėmesio skirti česnako poveikiui kovojant su aukštu kraujospūdžiu, kadangi tai lengvai prieinama ir efektyvi priemonė sumažinti kraujo spaudimą bei sustiprinti kraujagysles. Labai svarbu, jog nusprendę pasinaudoti šiuo patarimu tiksliai vadovautumėtes nurodymais, tačiau neužmirštumėte ir savo gydytojo rekomendacijų, bei įsitikintumėte, kad turite jo pritarimą kiekviename žingsnyje.
Česnako nauda žmogaus organizmui
Česnakas pasižymi kompleksinėmis gydomosiomis savybėmis, jis ne tik veikia antibakteriškai, bet ir turi skausmą malšinančių savybių, padeda atslūgti uždegimui. Sakoma, jog česnakas padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį, bei padeda išlaikyti normalią miokardo funkciją.
Negana to, vartojami su pienu česnakai tampa tikru skydu apsaugančiu nuo aukšto kraujo spaudimo. Teigiama, jog poveikis yra kompleksiškas:
• Mažina kraujo spaudimą;
• Stiprina kraujagyslių sieneles;
• Gerina širdies ir visos kraujagyslių sistemos darbą;
• Neleidžia susidaryti trombams ir cholesterolio plokštelėms;
• Apsaugo nuo kraujagyslių užsikimšimo;
Mokslininkai kalbėdami apie česnako naudą akcentuoja alicino susidaryma. Jis išsiskiria tuomet, kada pjaustomas šviežias česnakas reaguoja su oru. Sakoma, kad vartojant česnakus ši medžiaga patenka į mūsų organizmą, o ten reaguoja su raudonaisiais kraujo kūneliais.
Tuomet susidaro vandenilio sulfidas kuris iš esmės yra nuodingas, tačiau išsiskyręs žmogaus ląstelėse nedideliais kiekiais veikia kaip raumenų relaksantas ir taip padeda sureguliuoti kraujospūdį.
Dėl šios priežasties česnakas pripažįstamas kaip iš tiesų veiksminga priemonė norint apsisaugoti nuo kraujo spaudimo padidėjimo. Tačiau kodėl kraujospūdžio mažinimui česnaką rekomenduojama vartoti su pienu? Taip česnakus vartoti patariama dėl juose esančių fitoncidų, kurie iš esmės naudingi žmogaus organizmui (pvz naikina bakterijas), tačiau gali sudirginti skrandžio bei žarnyno gleivinę.
Kaip paruošti česnaką su pienu?
Tiesa ta, kad sergant hipertenzija, česnako vartojimas yra naudingas bet kurioje formoje, todėl galite valgyti žalią, virtą ar net marinuotą česnaką. Tačiau yra viena smulkmena į kurią vertėtų atsižvelgti.
Jeigu skaitėte atidžiai, tikriausiai atsimenate, jog minėtasis alicinas susidaro tuomet, kai česnako ląstelės reaguoja su oru. Tam reikalingas česnako kontaktavimas su oru (bent kelias minutes).
Todėl prieš valgant, česnaką geriausia yra smulkiai supjaustyti, sumalti arba sutrinti česnakų trintuve. Šis procesas suardo ląstelių vientisumą ir padidina reakcijos paviršiaus plotą, todėl gaunama maksimali nauda.
Tai tokia yra teorija, apie česnako naudą mažinant kraujo spaudimą. Na o dabar galime pereiti prie praktikos. Štai keletas metodų kaip vartojami česnakai su pienu nuo kraujo spaudimo:
Česnakų užpilas su pienu
Smulkiai supjaustykite 5 skilteles česnako (vidutinio dydžio). Užpilkite vienu puodeliu virinto pieno. Palikite pastovėti maždaug tris valandas.
• Gerkite po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną.
• Tokį kursą reikia tęsti iki 5-6 dienų.
Česnakų nuoviras su pienu
Paimkite vieną česnako galvą, atskirkite skilteles, nulupkite jas ir sudėkite į nedidelį puodą. Užpilkite nedideliu kiekiu pieno ir pavirkite kol sumkinkštės. Palikite atvėsti, tuomet sutrinkite skilteles tame pačiame skystyje bei šiek tiek pamaišykite. Gerti reikia po 1 valgomąjį šaukštą, tris kartus dienoje (po valgio). Rekomenduojama šį kursą tęsti iki dviejų savaičių. Vėliau, padarius kelių savaičių pertrauką galima pakartoti (jeigu yra poreikis).
Česnakų antpilas su spiritu
Šiam antpilui paruošti reikia gerai susmulkintų česnakų. Vienai partijai paruošti prireiks maždaug 40g. Šiuos česnakus užpilkite 100g spirito. Naudokite kokybišką, 95% alkoholio koncentracijos spiritą.
Antpilas turi bent savaitę prastovėti uždarame inde. Pastebėsite, jog praėjus šiam laikui tirpalas tapo šiek tiek gelsvas. Dabar galite vartoti taip, arba papildomai įlašinti šiek tiek pipirmėčių tinktūros. Rekomenduojam vartoti po 10-15 lašų, du ar tris kartus per dieną.
Česnakas su vandeniu
Jeigu vengiate vartoti alkoholį, ne mažiau efektyvus sprendimas yra infuzinis tirpalas vandens pagrindu. Šiuo atveju jums reikės 20g česnakų, kurie susmulkinami bei sumaišomi stiklinėje su vandeniu. Tirpalą palikite pastovėti 24 valandoms, tuomet vartokite po vieną arbatinį šaukštą 2 ar 3 kartus per dieną.
Pienas su česnaku
Sutrinkite 5 česnako skilteles iki vientisos masės ir sumaišykite su viena stikline pieno. Palikite pastovėti 2 valandas, tuomet supilkite į sandarų įndą ir padėkite į šaldytuvą. Gerkite kasdien, bet ne ilgiau kaip vieną savaitę be pertraukos. Tuomet padarykite kelių dienų pertrauką ir kartokite kursą. Vartoti pieną su česnaku reikia tris kartus per dieną, išgeriant po vieną valgomąjį šaukštą per kartą.
Kada negalima vartoti česnako?
Nepaisant neginčijamos česnako naudos organizmui bei hipertenzijai gydyti, kai kuriems žmonėms jis gali pakenkti. Yra keletas atvejų, kuomet nuo česnako vartojimo geriau susilaikyti, tarp jų:
• Virškinamojo trakto ligos;
• Nefritas (inkstų uždegimas);
• Virusiniai susirgimai;
• Nėštumo laikotarpiu;
• Mažiems vaikams;
Be to, šį neigiamų faktorių sąrašą gali papildyti jūsų gydytojas. Būtinai pasikonsultuokite su juo dėl naminių metodų taikymo ir galimo neigiamo poveikio kitų vaistų vartojimui.
Teksto komentarai