Sveika

Alyvuogių aliejaus nauda

Alyvuogiu aliejaus nauda organizmui
Alyvuogių aliejaus nauda

 

Alyvuoges subrandina alyvmedinių (Oleaceae) šeimos augalas alyvmedis. Alyvmedinių šeimai priklauso per 600 rūšių. Tai šiltamėgiai, visžaliai, kietalapiai augalai. Žymiausias jų atstovas – alyvmedis.

Jau pirmajame amžiuje prieš mūsų erą buvo manoma, kad alyvmedis neturi sau lygių. Jis pirmasis tarp visų medžių. Nuo senų laikų alyvmedžio šakelė buvo laikoma taikos ir gerovės simboliu.

Senovės graikai buvo įsitikinę, kad alyvmedį jiems dovanojo išminties deivė Atėnė. Ji susiginčijo su jūrų dievu Poseidonu , kas daugiau nuveiks žmonių labui. Poseidonas savo trišakiu smogė į uolą, ištryško gaivus vandens šaltinis. Atėnė sviedė ietį į uolos plyšį, ietis įsišaknijo, virto nuostabiu alyvmedžiu.

Alyvmedžio reikšmė senovės tautų gyvenime buvo didžiulė. Jo vaisiai ir aliejus naudoti ne tik maistui, bet ir religinėse apeigose, apšvietimui, visam kūnui įtrinti.

Alyvmedžio kilmė ir plitimas

Alyvmedis sukultūrintas Artimuosiuose Rytuose. Iš čia jis pateko į Graikiją, Egiptą, o po to išplito visose Viduržemio jūros šalyse, Kryme, Užkaukazėje, Turkmėnijoje, Australijoje, JAV (Kalifornijoje).

Tačiau daugiausia alyvmedžių, iki 95 proc., išauginama Viduržemio ir Artimųjų Rytų šalyse. Ispanijoje alyvmedžių plantacijos labiausiai išplitusios Andalūzijoje, Kordovos ir Sevilijos rajonuose. Italijos pietiniai rajonai Kalabrija, Apulija, Kampanija, Sicilija taip pat garsėja alyvmedžių plantacijomis. Prancūzijoje gerai žinoma Provanso provincija. Iš čia kilo alyvuogių provanso aliejaus vardas. Gerai dera alyvuogės Tuniso stepių Sachelio ir Sfakso rajonuose.

Alyvmedžiams augti labai palankus vietinis jūros pakrančių vėjas brizas. Jis du kartus per parą keičia kryptį. Dieną pučia nuo jūros į sausumą, naktį atvirkščiai – iš sausumos į jūrą.

Alyvmedis – tipingas Viduržemio jūros šalių krašto vaismedis. Čia mažai miškų, ir jei nebūtų alyvmedžių plantacijų, krašto peizažas atrodytų skurdžiai.

Alyvmedis – stambus augalas. Jis pasiekia 3-7, o kai kada 10-12 m aukštį. Kamieno skersmuo – per 2 m. Jo lapai 3-8 cm ilgio, 1-5 cm pločio, lancetiški. Lapų amžius – 2-3 metai. Žiedai smulkūs, dvilyčiai. Gamina nektarą vabzdžiams privilioti. Aromatingi. Apdulkinimas kryžminis. Vaisius, nors ir vadinamas uoga, iš tikrųjų kaulavaisis, ovalinės formos, 1-3 cm ilgio. Šaknys prasiskverbia į gruntą iki 6 m gylio ir apima plotą, kurio skersmuo iki 12 m. Augalas šaknimis siurbia vandenį iš daugiau kaip 1000 m3 grunto. Štai dėl ko šis vaismedis vešliai auga sausringuose rajonuose, kuriuose kritulių iškrenta tik apie 400-600 mm per metus.

Alyvmedis mėgsta kalkingą, vandeniui laidų dirvožemį. Jo atsparumas šalčiui nedidelis. Pakelia maždaug -8 0 C temperatūrą.

Alyvmedžio gyvenimo trukmė – 300-400 metų. Esant palankioms sąlygoms sulaukia 1000 ir daugiau metų. Yra žinių apie atskirus šio augalo egzempliorius, išsilaikiusius net 2000 metų.

Šiuo metu yra žinoma per 500 alyvmedžio veislių. Vienos jų labiau tinka auginti maistui, kitos – aukštos kokybės aliejui išgauti.

Alyvuogių aliejaus gydomosios savybės

Tiek alyvuogės, tiek šalto spaudimo alyvuogių aliejus pasižymi vertingomis gydomosiomis savybėmis. Aliejus – įvairių riebalinių rūgščių mišinys. Aliejų sudaro 80 proc. nesočiųjų ir 20 proc. sočiųjų riebalinių rūgščių. Organizmui ypač vertingos nesočiosios riebalinės rūgštys. Jos – organizmo kiekvienos ląstelės membranos sudedamoji dalis. Nustatyta, kad alyvuogių riebalinės rūgštys veikia kaip vaistai, malšinantys skausmą, gydantys uždegimus. Šios riebalinės rūgštys saugo mūsų odos ląsteles ir neleidžia atsirasti alergijai.

Alyvuogėse gausu flavanoidų. Šios medžiagos yra stiprūs antioksidantai. Jie naudingi sergant širdies kraujagyslių ligomis. Alyvuogės reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Mažina kraujagyslių sienelių pralaidumą. Jos taip pat naudingos sergantiems diabetu.

Mitybai ir sveikatingumui svarbūs vitaminai. Kai jų maiste yra pakankamai, mūsų savijauta gera, esame sveiki. Alyvuogės pasižymi vitamino E gausa. Jis svarbus tuo, jog stabdo organizmo ankstyvojo senėjimo procesus. Alyvuogių aliejus stiprina atmintį. Taip yra dėl to, kad jo riebalinės rūgštys įeina į smegenų ląstelių sudėtį. Mūsų mąstymo aparato funkcijos nuo to gerėja.

Alyvuogių aliejaus vartojimas

  • Alyvuogių aliejus nuo vidurių užkietėjimo: Aliejus geriamas norint palengvinti vidurių užkietėjimo simptomus. Šis metodas paremtas tuo, jog alyvuogių aliejus yra puikus tulžies išsiskyrimą skatinantis alternatyva vaistams. Be to, jis kovoja su uždegiminiais procesais žarnyne, pašalina patinimą ir sudirginimą bei apsaugo nuo vidurių pūtimo. Alyvuogių aliejuje esantis antioksidantų, riebalų rūgščių ir vitamino E kompleksas padeda palaikyti virškinimo sistemos sveikatą. Todėl reguliariai vartojant alyvuogių aliejų galima išvengti vidurių užkietėjimo;

 

  • Alyvuogių aliejus nuo pleiskanų: Šis aliejus puikiai dėkina bei maitina galvos oda, todėl norėdami sumažinti pleiskanų įtrinkite jį į galvos oda ir palikite 1 valandai. Tuomet kruopščiai išplaukite plaukus švelniu plaukų šampūnu. Pastebėsite, jog reguliariai naudojant alyvuogių aliejaus kaukę plaukams Jūsų galvos oda taps sveikesnė ir sumažės pleiskanų;

 

  • Alyvuogių aliejus nagams bei odelėms: Alyvuogių aliejus dažnai patenka į profesionalios kosmetikos sudėtį, tačiau ar kada pagalvojote, jog nagams bei odelėms galite naudoti paprastą – natūralų alyvuogių aliejų? Vieną ar du kartus per savaitę, prieš miegą rankas bei nagus ištepkite alyvuogių aliejum. Nenuplaukite jo, tiesiog užsimaukite medvilnines pirštines. Naktį naudingi komponentai turės pakankamai laiko įsisavinti, o ryte patepkite rankas drėkinamąja priemone. Rezultatas – blizgūs bei stiprūs nagai ir šilkinė rankų oda.

Alyvuogių aliejaus – sveikos mitybos dalis

Dabar įvairiose šilto klimato šalyse auginamos savos selekcijos alyvuogių veislės. Į rinką patenka žaliosios, juodosios alyvuogės, o taip pat alyvuogių aliejus. Žaliosios – ne pilnai prinokusios. Jos aštresnio skonio. Tamsiai rausvos ar juodosios alyvuogės yra pilnai prinokusios. Naudojamos natūralaus pavidalo. Jos esti sūryme ar acto marinate. Šeimininkės jas įvairiai panaudoja, deda į salotas. Ypač mėgstamas varškės ir alyvuogių patiekalas.

Alyvuogės, o tiksliau kaulavaisio sultingoji dalis, turi 25-60 proc. geros kokybės aliejaus. Jis nedžiūstantis, gelsvos spalvos, skaidrus, kvepiantis. Sėklose yra 12-15 proc. aliejaus. Aliejus priklauso oleino rūgšties grupei. Oleino aliejuje yra 65-85 proc. Jo kiekis priklauso nuo alyvuogių veislės ir augimvietės.

Alyvuogių aliejaus rūgštingumas paprastai nurodomas ant produkto etiketės. Šios reikšmės rėžiai žymi aliejaus kokybę. Maistui naudojamo “Virgin” alyvuogių aliejaus rūgštingumas paprastai būna iki 2º, o “Extra Virgin” aliejaus rūgštingumas privalo būti ne didesnis kaip 0.8º. Sakoma, jog aliejus kurio rūgštingumas viršija 2º yra pagamintas iš blogo (sugedusio) derliaus arba prasto apdorojimo metu. Toks aliejus nėra vartojamas maistui dėl nemalonaus skonio bei kvapo, tačiau turi kitų (techninių) panaudojimo sričių.

Aliejus iš alyvuogių išgaunamas šalto slėgimo būdu. Pakartotinu pašildytos masės slėgimu gaunamas techniškasis bei kurui naudojamas aliejus.

Šiuo metu alyvuogių aliejaus pasaulinė gamyba siekia 2 mln. tonų. Šeštoji šio kiekio dalis yra eksportuojama. Didžiausias aliejaus eksportuotojas yra Italija – apie 260 tūkst. tonų per metus, Prancūzija – 30 tūkst. tonų, JAV – 80 tūkst. tonų.

Tiek alyvuogės, tiek iš jų išgautas aliejus yra brangūs produktai. Taip yra dėl to, kad iš alyvuogių išspaudžiama ne taip jau daug aliejaus – tik 400 kg/ha. Alyvuogių derlius surenkamas ne kasmet, o paprastai kas antri metai. Nors alyvuogėms surinkti gali būti naudojamos mechaninės priemonės, jos dažniausiai renkamos rankomis. Alyvuogių plantacijoms nemažai nuostolių padaro kenkėjai, taip pat bakteriozės. Alyvuogių plantacijos plečiamos menkai. Daugelio šalių vyriausybės skatina alyvuogių augintojus ir skiria jiems finansinę paramą.

Apie autorių

Liepa Gradauskaitė

Liepa Gradauskaitė

Manęs dažnai klausia: "Liepa, ar sunku gyventi sveikai?" Atsakau, kad kartais sunku pradėti gyventi sveikiau kuomet turime daug nenaudingų įpročių. Tačiau pradėjus domėtis ir supratus, kad sveikas gyvenimas nėra vien tik draudimai ir apribojimai, bet ir pažinimas, sąmoningumo ugdymas - viskas pasidaro elementaru.

Teksto komentarai

Komentuoti