Juodasis česnakas – tai dar vienas maisto produktas, kurį privalote išbandyti. Fermentuotos daržovės yra viena naujausių tendencijų maisto pramonėje. Jos yra sveikas ir skanus būdas padaryti patiekalus dar labiau patraukliais. Ir tai nėra tipinis baltasis česnakas, prie kurio esate pripratę. Šiame straipsnyje aprašysime kaip naudoti juodajį česnaką (net jei jums ir nepatinka baltasis česnakas) bei kokią naudą gaunate su kiekvienu kąsniu.

Kas yra juodasis česnakas?

Įprasto, baltojo česnako galvutės yra laikomos, kol jų skiltelės pradeda juoduoti ir virsti lipnia tamsia tekstūra, panašia į kepintą česnaką. Tai nutinka dėl to, kad česnako skiltelės kelias savaites laikomos tamsioje, drėgnoje aplinkoje, žemoje temperatūroje, kuri palengvina skonio kūrimo chemines reakcijas, kaip amino rūgščių ir natūralaus cukraus fermentaciją. Ši juoda spalva susidaro iš junginio, vadinamo melanoidinu, gamybos.
Kalbant apie skonį – galite tikėtis „žemiško“ labiau pikantiško, nei žalias ar keptas česnakas, skonio, kuris greičiausiai jums patiks, net jei ir nemėgstate įprastojo česnako.

Juodojo česnako nauda organizmui

Juodajame česnake yra gausu fito maistinių medžiagų ir kitų „ligų-gesinimo“ junginių. Česnakai buvo pripažinti už savo teikiamus įvairius privalumus žmogaus organizmui, įskaitant priešuždegiminį poveikį, imuninės sistemos palaikymą ir širdies veiklos bei kraujagyslių funkcijų gerinimą. Taip pat česnakai buvo tyrinėjami kaip potencialus vaistas kovai su vėžiu. Nors juodieji česnakai turi mažiau alicino, galingo junginio, kuris suteikia česnakui jo gerąsias savybes, tačiau jame yra gausu antioksidantų. Suteikdamas tik 35 kalorijas vienai porcijai, juodasis česnakas yra puikus būdas sustiprinti skonį ir pridėti papildomos naudos be tonos kalorijų.



Daugiau nei 100 skirtingų junginių buvo aptikta česnakuose. Įsisavinimas, metabolizmas ir biologinis poveikis visų šių junginių yra tik iš dalies ištirtas. Taigi, nors ir česnakas yra žinomas dėl savo didelės naudos organizmui, tačiau nėra tiksliai žinoma, kuris junginys patenka į audinius, o kuris ne.

Mokslininkai yra įsitikinę, kad česnakas yra itin naudingas žmogaus organizmui ir yra vienas iš sveikiausių maisto produktų žemėje. O juodasis česnakas yra efektyvesnis nei šviežias tam tikrais apsektais, net ir žinant tai, kad jo alicino kiekis yra nedidelis.

Paprastasis česnakas prieš juodąjį česnaką
SAC (mg/g) Kalcis (mg) Fosforas (mg) Baltymai (mg)
Juodasis česnakas 5,84 36,66 80 12,50
Paprastasis česnakas 0,32 5,0 40 2,20

(SAC – S-alilcisteinas)

Kaip vartoti juodąjį česnaką?

Yra labai daug būdų, kaip vartoti juodąjį česnaką, kadangi tai labai universalus ingredientas. Štai keletas jų:

  • Ant skrudintos duonos.
    Užsidėkite skiltelę juodojo česnako ant skrudintos duonos, kartu su kiaušiniu arba baltuoju sūriu.
  • Su sūriu.
    Subtiliai saldus, juodasis česnakas puikiai dera kartu su sūriu. Įdėkite keletą skiltelių ant paruoštos lėkštės sūrio lazdelių.
  • Mėsainiuose.
    Susmulkinkite keletą česnako skiltelių ir sumaišykite su malta mėsa ir prieskoniais, kai gaminate mėsainius. Taip pat galite česnako užtepti tiesiai ant bandelės vietoje sviesto ar majonezo.
  • Su avinžirnių užtepėle.
    Juodasis česnakas natūraliai tinka avinžirnių užtepėlėje. Išbandykite su kreminėmis baltomis pupelėmis vietoje įprastų avinžirnių, kad išgautumėte skanų viduržemio jūros kąsnį.
  • Sultinyje arba padaže.
    Naudoti juodajį česnaką padažuose yra puikus būdas įnešti skonio įvairovės. Puikiai tiks prie tofu arba grybų, kad ir kaip jie būtų paruošti.