Šiais chemijos ir perdirbto maisto pramonės klestėjimo laikais yra būtina skaityti maisto produktų etiketes.
Šiose etiketėse suteikiama svarbi informacija, tokia kaip: mitybos faktai, sudedamosios dalys, maisto kilmė, tai natūralus ar organinis produktas ir papildoma sveikatingumo informacija.
Ši informacija gali būti naudinga laikantis tam tikrų dietų, prisižiūrint sveiką mitybą ar saugantis maistinių alergijų.

VMVT (Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba) reikalauja, kad visų maisto produktų etiketėse informacija būtų pateikta pagal tam tikrus reikalavimus, kad vartotojai galėtų palyginti produktus ir rinktis pagal savo konkrečius poreikius.
Jie taip pat reguliuoja visus įmonių rašomus teiginius, tokius kaip „lengvas“, „neriebus“, „organinis“ ir kitus. Šie reikalavimai turi atitikti griežtas valstybės nuostatas.



Pirmas žingsnis skaitant etiketę, turėtų būti visos informacijos peržvelgimas, o ne tik tam tikros dalies. Tokiu būdu susidarysite bendrą vaizdą, koks tai yra produktas.

Žemiau pateikiame keletą naudingų patarimų, kuriais galėsite vadovautis skaitydami maisto produktų etiketes:

Porcijos dydis – pradėkite nuo čia, nes visa kalorijų ir vitaminų informacija yra skirta 1 porcijai. Atsižvelgdami į tai, koks yra tikrasis porcijos dydis, palyginkite su tuo kiek jūs įpratę valgyti, nurodomas dydis ištikrųjų gali būti daugiau nei viena porcija. (Tačiau reikėtų paminėti, kad ant kitų maisto produktų etikečių nurodoma ne porcijos dydis, o vertė vienam šimtui gramų produkto)

Porcijų pakuotėje – nurodoma kiek porcijų yra pakuotėje. Kai kurie gėrimai gali turėti 2 ar daugiau porcijų taroje, todėl atkreipkite į tai dėmesį.

Kalorijos – kalorijos apskaičiuojamos pagal tai kiek energijos maistas jums suteikia. Kalorijų skaičius nurodo kiek kalorijų gaunate vienoje porcijoje.

Kalorijos iš riebalų – nurodoma kiek esamų kalorijų susideda iš riebalų. Šios kalorijos neturėti viršyti daugiau nei 30% visų jūsų suvartojamų kalorijų.

Paros norma procentais – šiais procentais nurodoma kiek maistingų medžiagų paros normos (vidutiniam žmogui) gausite suvalgę 1 porciją (ar 100g) produkto. Laikantis tam tikrų dietų, šios vertės yra naudingos, žinosite kiek procentų maistinių medžiagų suvartojote.

Riebalai – bendras riebalų kiekis, rodo kiek yra riebalų vienoje porcijoje (ar 100g) ir paprastai matuojamas gramais.

  • Sotieji riebalai – nurodoma kiek sočiųjų riebalų yra prieš tai nurodytame bendrų riebalų kiekyje. Rekomenduojama suvartoti nedaugiau nei 10-15g sočiųjų riebalų per dieną. Šie riebalai yra kietos formos kambario temperatūroje ir didina riziką susirgti širdies ligomis.
  • Nesotieji riebalai – randami riešutuose, augaliniuose aliejuose ir žuvyje dažnai yra vadinami „geraisiais riebalais“.

Cholesterolis – cholesterolio kiekis, suvartojamas kasdien, turėtų būti mažesnis nei 300mg.

Natris – sveika norma yra mažiau nei 280mg.



Angliavandeniai – visi angliavandeniai. Į juos įeina įvairaus tipo angliavandeniai:

  • Maistinės skaidulos – viena angliavandenių rūšių. Rekomenduojama paros norma 25-30g.
  • Tirpios skaidulos – tai maistinių skaidulų dalis, padedanti sergantiems cukriniu diabetu kontroliuoti savo gliukozės kiekį kraujyje ir sumažinti širdies ligų riziką.
  • Cukrus – cukrus taip pat laikomas angliavandeniu. Įeina ir natūralus cukrus, ir pridėtiniai saldikliai.
  • Kiti angliavandeniai – šis skaičius parodo, kiek krakmolo ir kitų, ne saldžių medžiagų yra produkte.

Baltymai – visam kūnui labiausiai reikia baltymų (ląstelėms, organams, kraujagyslėms, odai ir kitiems kūno audiniams).
Rekomenduojama per dieną suvartoti: 14g vaikams iki 1 metų, 16g vaikams iki 4metų, apie 60g nėščioms moterims. Visiems kitiems apie 50g baltymų per dieną.

Vitaminai ir mineralai – rinkitės maisto produktus, kuriuose yra daug vitaminų ir mineralų.

Rekomenduojama dienos normos skiltis – šioje skiltyje nurodoma kiek procentų rekomenduojamos dienos normos, konkrečiai maistinei medžiagai, yra produkte.

Sudėtis – sudėties sąrašas prasideda nuo ingredientų, kurių yra daugiausiai, iki tų, kurių yra mažiausiai. Jei stebite tam tikras medžiagas, pavyzdžiui cukrų ar druską, įsitikinkite, kad jie nėra vieni iš pirmųjų 3 ingredientų.
Venkite produktų, kuriuose gausu hidrintų riebalų arba fruktozės, kukurūzų sirupo.