Gilių kava

Kodėl verta gerti gilių kavą?
Visų pirma, Ąžuolas – tai ištvermės, stiprybės ir ilgaamžiškumo simbolis. Todėl visai nenuostabu, kad mažyčiai šio visiems žinomo medžio vaisiai yra tokie naudingi.

Gilių nauda mūsų organzimui:

  • Gilėse yra daug vitaminų: B12, B6, niacino, riboflavino, folatų ir tiaminų
  • Taip pat mineralinių medžiagų: geležies, kalcio, magnio, natrio, fosforo, vario ir cinko
  • Tai puikus augalinių baltymų šaltinis.
  • Gilės yra sudėtinių angliavandenių šaltinis;
  • Turi daug mažiau kalorijų, nei kiti riešutai
  • Gilės padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje



Liaudyje žinomos gilių gydomosios savybės:

  • Gilių ekstraktas gydo odos bėrimus, nudegimus ir negilias žaizdas
  • Padeda nuo viduriavimo
  • Gydo gerklės skausmą
  • Stabdo kraujavimą iš virškinamojo trakto
  • Giles patartina vartoti sergant mažakraujyste ar gausiai prakaituojant
  • Puikiai malšina dantų skausmą ir stiprina dantenas
  • Gilių tinktūra tinka kojų venoms gydyti
Paruošta gilių kava

Paruošta gilių kava

Gilių kavos receptas

Pirmiausia jums reikės prisirinkti prinokusių, ligos ar kenkėjų nepažeistų (be skylučių), ąžuolo gilių. Žinoma be kepurėlių.
Tada kruopščiai paruošti gilių kavą:Kavos puodelis

  1. Aštriu peiliu perpjaudami giles, jas nulupkite
  2. Pripilkite į puodą pieno ir jame virkite giles, kol jos suminkštės
  3. Išvirtas giles susmulkinkite. Galite malti mėsmale.
  4. Susmulkintą masę paskleiskite plonu sluoksniu kepimo skardoje ir džiovinkite orkaitėje. Baigiant džiūti, padidinkite temperatūrą ir leiskite šiek tiek paskrusti.
  5. Jei gabalėliai dar dideli, galite dar kartą sumalti kavamale (tik nesusmulkinti iki miltų).

Paruoštą gilių kavos mišinį įdėkite į verdantį vandenį ir pavirkite kelias minutes (jei tik užplikinsite verdančiu vandeniu, kava nebus stipri).
Galima gerti su pienu.