Česnakas – natūralus antibiotikas

Česnakuose yra vitamino C, PP, B grupės vitaminų, karoteno, mineralinių medžiagų, angliavandenių, šiek tiek ląstelienos, baltymų, daugybė cheminių elementų – kalio, fosforo, geležies, sieros, jodo.
Vertingiausi – eteriniai aliejai. Būtent dėl jų česnakai tokie aitrūs. Eteriniai aliejai suteikia ne tik stiprų kvapą, skonį, bet ir veikia kaip antiseptikai.

● Česnakuose yra daug fitoncidų, pasižyminčių antimikrobinėmis, grybelius ir parazitus naikinančiomis savybėmis, stabdančių bakterijų dauginimąsi.

● Aitriuose česnakų svogūnėliuose yra panašiai kaip antibiotikai (ypač penicilinas) veikiančių sulfidų. Dėl to česnakai tinka infekcijoms gydyti.

● Česnakai vartojami virškinimui reguliuoti, mažina puvimo ir rūgimo procesus žarnyne, gerina apetitą, didina virškinimo trakto sekreciją, padeda geriau pasisavinti maistą.

● Be to, česnakai skatina šlapimo išsiskyrimą, plečia periferines ir vainikines kraujagysles, stiprina širdies susitraukimus ir lėtina širdies ritmą, gydo nuo aterosklerozės.

● Veikliosios česnakų medžiagos saugo nuo kvėpavimo takų infekcijų, padeda sergant bronchų astma.


DĖMESIO! Padauginus česnakų galima ne padėti sau, o pakenkti. Medikai siūlo atkreipti dėmesį į keletą dalykų:

– Daug česnakų nereikėtų vartoti prieš operacijas, nes jie skystina kraują, tad yra rizika nukraujuoti.

– Didelis česnakų kiekis gali sukelti virškinamojo trakto negalavimų, pykinimą, vidurių pūtimą, turėti neigiamos įtakos kepenų veiklai.

– Daug česnako nereikėtų valgyti laukiantis ir žindant kūdikį, sergant inkstų ligomis, taip pat, jei vartojami kraujo krešėjimą mažinantys vaistai