Avietės
AVIETĖS

Avietės – tai natūralus aspirino pakaitalas. Jose gausu vitaminų A,C,E, taip pat B grupės vitaminų, folinės rūgšties, salicilo rūgšties, geležies, vario, kalio ir kitų mikroelementų, todėl vartojamos nuo mažakraujystės, sutrikus širdies ritmui.
Šios medžiagos padeda pašalinti iš organizmo sunkiųjų metalų druskas, radionuklidus, gydo aterosklerozę, skatina prakaitavimą.

Aviečių nauda:

  1. Rauginės medžiagos suteikia sutraukiančių ir vidurius kietinančių savybių, todėl avietė vartojama viduriavimui ir dizenterijai gydyti.
  2. Dėl gana didelės vitamino C koncentracijos, paprastoji avietė tinka peršalimo ligų profelaktikai, sergant gripu, angina ar kvėpavimo takų infekcijomis. Pasižymi priešuždegiminiu ir antibakteriniu poveikiu.
  3. Šios uogos puikiai tinka moterims, kurios nori turėti gražią ir spindinčią odą, kadangi jose gausu A, E, PP, C ir B grupės vitaminų.
  4. Aviečių preparatai jau nuo senų laikų buvo vartojami nėštumo metu, norint sustiprinti gimdos raumenis.
  5. Avietėse yra organizmui itin naudingos medžiagos– 100 g aviečių yra  8 g ląstelienos. Tinkamas organizmo aprūpinimas ląsteliena sumažina riziką susirgti žarnyno vėžiu, padeda išvengti virškinimo sutrikimų ir širdies ligų.
  6. Šiose uogose taip pat daug fruktozės, todėl avietės yra tinkamos žmonėms, kurie serga cukriniu diabetu.
  7. Tai puikus antioksidantas, kuris gerina apetitą.
  8. Avietės, dėl sudėtyje esančio didelio kiekio mineralinių druskų, teigiamai veikia širdies ritmą.
  9. Šiose uogose esantis varis veikia, kaip puikus antidepresantas. Todėl valgykite avietes ar gerkite jų arbatą, jei nuolat susiduriate su nervine įtampa.

Avietes draudžiama vartoti:

  • Sergant podagra ar nefritu (inkstų uždegimu) , nes uogos turi daug purino bazių.
  • Nėštumo pradžioje.